Mijn ‘personal favorites’

Deze site heb ik gemaakt omdat ik zelf geïnteresseerd was in het wel en wee van de woningmarkt, en dan wel in de ruwe data, zonder interpretaties door een lobby groep. Alle data is dan ook beschikbaar, maar ik kan me wel voorstellen dat dit alles heel veel is voor een nieuwe bezoeker. Misschien is het dan ook nuttig als ik enkele tips geef van de grafieken die ik zelf regelmatig bekijk:

  • Transactieaantallen per prijssegment, geïndexeerd op 1/1/2012 en per week gegroepeerd. Geeft snel inzicht in de onderlinge verhoudingen tussen de prijssegmenten.
  • In het verlengde daarvan de bubblecharts per prijssegment. Geeft inzicht in omvang, voorraad en ontwikkeling t.o.v. vorig jaar zelfde periode. Ik kijk het liefst per 4 weken, omdat het aantal geregistreerde transacties per dag van de week sterk fluctueert.
  • Ook handig is de bubblechart per bouwperiode. Hier is m.n. goed terug te zien hoe goed woningen verkopen van na 2000 (mensen met onderwaarde), huizen uit de jaren ’80 (veelal afgelost), en huizen uit jaren ’30 (duur maar gewild).
  • Ook interessant zijn de transactieaantallen voor bestaande bouw versus nieuwbouw. Hier is vooral het effect van een BTW verhoging (geldt alleen voor nieuwbouw) of een verlaging van overdrachtsbelasting (geldt alleen voor bestaande bouw) te zien.
  • Wanneer je prijs segmenten aan de onderkant van de markt vergelijkt, is het ook interessant te zien hoe het met appartementen, woonhuizen en garageboxen ging.
  • Tot slot is het leuk om te zien hoe de afgelopen 3 maanden voorafgaand aan vandaag waren. Hiervoor kun je de tabel ‘jaar-op-jaar afgelopen maand’ kiezen. Als je vervolgens ?aantal=3 achter de URL plakt, zie je het resultaat over de afgelopen 3 maanden. Houdt er hierbij rekening mee dat er behoorlijk wat fluctuaties zijn door de week heen. Als vandaag een vrijdag is (veel geregistreerde verkopen) en 3 maanden geleden een zondag (weinig registraties), heeft dat effect op het gemiddelde.