Gemeente Druten in financiële nood overtreedt fatsoensnormen

Afgelopen 6 oktober berichtte de Gelderlander dat gemeente Druten in financiële nood zit door grondspeculaties. De gemeente gaat zoals zovelen voor miljoenen het schip in nu zij te gulzig blijkt te zijn geweest bij de aankoop van grond om projecten te gaan ontwikkelen.

21 miljoen euro waar amper over gerept zou zijn als het nieuwe industrieterrein was volgestroomd en de honderden geplande woningen in project Tichellande (Oost) waren gebouwd. Maar de economische crisis gooide roet in het eten. De woningmarkt zit op slot en bedrijven verdwijnen uit Druten in plaats van dat ze er neerstrijken.

En Druten zou geen gemeente zijn als zij niet dit gat ging proberen te dichten door starters te lokken met extra schuld: de starterslening. Echter gaat de gemeente hier wat mij betreft ernstig over de schreef. Ze gebruikt naar het zich laat aanzien de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA), waar iedere Nederlander is verplicht zich in te schrijven, voor een ongegeneerde reclame-boodschap.

Ook makelaars, banken, hypotheekbemiddelaars en projectontwikkelaars zijn bij de operatie betrokken. De gemeente heeft alle inwoners tussen de 20 en de 35 jaar persoonlijk uitgenodigd voor de bijeenkomst in D’n Bogerd. Alphons Ariëns deed 6.200 e-mails de deur uit richting potentiële starters. Ook de andere partijen boorden hun klantennetwerk aan.

bron

Op deze manier hoopt zij haar verliezen te dichten door extra schulden te slijten aan de generatie tussen 20 en 35. Om het verhaal compleet te maken schrijft woningcorporatie Alphons Ariëns ook haar bestand aan om reclame te maken. Ik kan me niet voorstellen dat de aangeschreven mensen opt-in zijn voor deze reclame.

update: Gemeente Druten heeft inmiddels telefonisch aan mij bevestigd het GBA te hebben gebruikt om potentiele kopers te benaderen.