Moppen met de tap open

Mijn schoonvader is  enkele decennia in een niet nader te noemen derdewereldland bankier geweest. Het betreffende land heeft zich aanzienlijk slechter aan de armoede weten te ontworstelen dan de omliggende landen, die inmiddels een bloeiende toerismesector hebben. Volgens hem was dit een mentaliteitskwestie. Het was onder bankiers immers een bekend gezegde dat de betreffende mensen

‘probeerden rijk te worden van de rente op hun schuld’.

Ha, zo’n gezegde roept bij de woningmarkt-geïnteresseerde natuurlijk een lawine van associaties op. Maar daar ging dit verhaal niet over. Ik heb dus een vriendin die in die cultuur is opgegroeid. Merk je meestal niks van, maar soms flapt er ineens een spreekwoord of gezegde uit dat nét wat afwijkt van de gangbare gezegden hier. Ook veel woorden zijn direct uit het Amerikaans overgenomen. Mop bijvoorbeeld. Ik weet dat steeds meer mensen tot anglicismen over gaan, maar zelf noem ik dit nog altijd liever ‘zwabber’.

Vaak zijn beide woorden uitwisselbaar, maar in het geval van het woningmarktbeleid is ‘zwabber’ veel treffender dan ‘mop’, hoewel ook daar wat voor te zeggen valt. Zodra het klad in de woningmarkt kwam en er daadwerkelijk voor het eerst keuzes gemaakt moesten worden om de boel te laten functioneren, is het een gezwabber van jewelste.

De overdrachtsbelasting werd tijdelijk verlaagd. Toch niet tijdelijk. HRA werd nooit nooit nooit afgeschaft. Toch een miniscuul beetje, maar riant gecompenseerd. Toch niet gecompenseerd. Volgend kabinet misschien toch niet miniscuul. Er kwamen wel/geen Donnerpunten. Verhuurders heffing ging 2 miljard opbrengen. Toch maar 50 miljoen.  Huur naar 4,5% van WOZ. Naar 5,5%. Of toch niet door eerste kamer? Aflossen werd verplicht. Maar toch maar kijken of het minder streng kan. En starterslening hoeft niet 100% annuïtair.

Iedere paar maanden is er een tijdelijke run op een regeling die begint of afloopt of begint af te lopen(ook afgelopen maand werd er 35% meer verkocht dan dezelfde maand vorig jaar vanwege de aflossingsverplichting per 1/1/’13). En iedere keer maken mensen keuzes op basis van desinformatie. Die mensen zijn geen ‘bestaande gevallen’ en hoeven als zodanig kennelijk geen informatie te krijgen die blijft gelden. Kopers die onder druk staan bieden bovendien vaak meer dan nodig.

Zwabberen met de kraan open
Afgelopen jaren werden dingen die je hebt goedkoper, dingen die je nodig hebt duurder. Reden voor NIBUD en AFM om lagere leningen toe te staan. We zijn inmiddels zo’n vier á vijf jaar verder in de kredietcrisis die begon omdat er teveel was geleend. Gister heeft minister Kamp een wet door de eerste kamer geloodst dat er 100% annuïtair moet gaan worden afgelost door starters. Een heel aardig begin om de schuldenberg terug te dringen lijkt mij, hoewel de grote winst te behalen is bij de bestaande gevallen.

Tegelijkertijd echter, is de volledige kamer druk bezig om de kraan vol open te zetten. Er is 20 miljoen budget voor startersleningen en banken krijgen de mogelijkheid om loonstijging van high potentials alvast mee te rekenen in het maximale hypotheekbedrag. Er is geen bank die dit nu wil, maar ik garandeer dat bij het ontstaan van de volgende bubbel op de woningmarkt over een jaar of 20 ineens iedereen met MBO of meer een high potential is.

Late reactie
Afgelopen maandag was ik bij BNR newsroom. Er was weinig tijd en ik heb minder kunnen zeggen dan ik wilde. Zo was er een moment waarop een rondvraag werd gedaan onder de aanwezige experts hoe de woningmarkt moest worden vlotgetrokken. Dit waren de antwoorden:

Kees de Kort: De prijzen moeten omlaag
Rob Mulder (VEH):  We moeten de starter helpen
Ger Hukker (NVM):  De overheid moet geld in de markt pompen en de kredietverlening op gang brengen.

Ik kreeg helaas niet meer het woord, dus daarom maar langs deze weg. Alledrie de meningen zijn makkelijk te verenigen. Daar bovenop kunnen we ook nog eens de schuldenberg afbouwen. Stef Blok hoeft alleen maar zijn budget van 20 miljoen euro startersleningen per direct om te zetten in leningen voor doorstromers met restschuld.
Ik kan het niet vaak genoeg zeggen; een starterslening helpt niet de starter, maar de verkoper. Dat maak je mij zelfs niet wijs als je als hypotheekadviseur door het leven gaat als een vertegenwoordiger van ‘stichting starter’.

Als ik over enige tijd de marktwaarde van twee ton bied op een woning waar 250 duizend hypotheek op zit, help je mij niet met 50 duizend extra lening. Je helpt mij als je die lening aan de verkoper geeft. Kan hij verder met zijn leven en ik instromen op de koopmarkt. Om in het denkpatroon van de vastgoedlobby te blijven; ik wil als starter liever ‘de verkoper helpen’.

Omkeren dus
Overigens waren het niet alleen de bankiers die moppen kenden over de lokale bevolking. Omgekeerd was het niet anders. Zo kreeg hij meermaals een lokaal gezegde te horen dat ik als starter bij deze graag aan de 45 plusser vertel die niet kan wennen aan het feit dat wonen geld kost.

Jullie hebben de horloges. Maar ik heb de tijd.

1 comment for “Moppen met de tap open

  1. Maralunga
    March 4, 2013 at 5:31 pm

    In Limburg heet een zwabber trouwens ook een mop, leerde ik toen ik daar mijn schoonmaakdiploma haalde.

Comments are closed.