Kadaster: minder verkopen in januari

In januari 2013 registreerde het Kadaster 6.260 verkochte woningen. Dit is een daling van 11,6% ten opzichte van januari 2012 (7.082).

In januari 2013 vonden 220 executieveilingen plaats. Dit is een stijging van 47,7% ten opzichte van januari 2012 (149).

 

Kadaster

Donderdag presenteert het CBS de ontwikkeling van de Prijsindex Bestaande Koopwoningen (PBK). Voor het eerst wordt ook gewacht met het publiceren van de gemiddelde koopsom tot de cijfers van het CBS worden gepubliceerd. Wellicht wil men deze niet zonder uitleg van het statistisch bureau vrijgeven.

Wel is de ontwikkeling van de gemiddelde prijs van bouwkavels gepubliceerd, deze weerstaan nog altijd de zwaartekracht:

febBron: Kadaster vastgoeddashboard

Intussen is bij de NVM iedereen maar op sabbatical gegaan. De telefoon werd iig opgenomen door een stagiair die het ‘NVM versus kadastercijfers’-script uit een la heeft getoverd:

Het kan dus goed zijn dat er bij de in januari geregistreerde huizen ook woningen zitten die al in oktober zijn verkocht, aldus de NVM. De makelaarsorganisatie komt in april met eigen cijfers over de woningmarkt.

Bron: Telegraaf

Het kadaster loopt echter al sinds juli niet zo ver meer achter. Omdat de financiering steeds vaker de bottleneck is in het verkoopproces registreert NVM een verkoop later dan voorheen. Het kadaster daarentegen heeft de voorraad redelijk weggepoetst toen iedereen zijn huis per se vóór 1 juli 2012 gepasseerd wilde hebben omdat de 2% overdrachtsbelasting ‘tijdelijk’ was.

Toch zit er een kern van waarheid in de reactie van de NVM; een deel van de verkopen vond vorig jaar plaats. De eindejaarsrush is dus voor een deel nog verwerkt in deze cijfers. Ergo, januari was NOG VEEL SLECHTER dan wat je nu ziet. Volgende maand dus verdere daling. Overigens dan geen gedetailleerde PBK’s per provincie meer. Er wordt simpelweg te weinig verkocht om dit nog betrouwbaar te berekenen.