Stuwmeer per gemeente

Op onderstaande kaart zie je hoe groot het stuwmeer aan woningaanbod is, per gemeente. Hierbij heb ik gekeken op funda hoe groot het aanbod is, en hoeveel woningen er in voorgaand jaar zijn verkocht. Indien er in voorgaand jaar 300 huizen zijn verkocht en er nu 600 te koop staan, is de theoretische verkooptijd van het aanbod 2 jaar.

De scores zijn gegroepeerd per 365 dagen verkooptijd:
tot 1 jaar: groen
2 jaar: geel
3 jaar: oranje
4 jaar: rood
5 jaar: licht grijs
6 jaar: donkergrijs
7 jaar+: zwart

Update om verwarring te voorkomen: Groen komt niet voor als score, de bestscorende gemeente is Groningen met ‘slechts’ 401 dagen TVT.

8 comments for “Stuwmeer per gemeente

 1. amar
  March 4, 2013 at 7:23 pm

  Wiskundig niet heel sterk.
  Wat als er meer woningen worden aangeboden dan het jaar ervoor, maar de doorlooptijd blijft een jaar…

 2. Attelas
  March 4, 2013 at 11:01 pm

  Wiskundig niet zwak bedoel je.
  Elke poging (in elk geval veel pogingen) de werkelijkheid te vatten in een of ander wiskundig model
  gaat gepaard met een versimpeling van de werkelijkheid.
  Zeker als je in dit geval te maken hebt met een vertraging van de beschikbaarheid van de data.
  De maker heeft fraai inzichtelijk gemaakt hoe lang het (met de gegeven verkoopsnelheid uit 2012) duurt voordat alle nu-te-koop-staande woningen ‘weggewerkt’ zijn. En dat voor alle gemeenten in NL!
  Het model is bedoeld om gemeenten onderling te vergelijken. Niet om voor een individueel geval binnen een gemeente te bepalen hoelang het duurt voordat een woning verkocht wordt.

 3. Stefan de Konink
  March 5, 2013 at 12:29 am

  Zou dan nog interessanter worden als je op basis hiervan zou kunnen aangeven waar je als starter het beste (financieel gezien) kunt gaan kopen. Je hoeft de RTL4 programma’s er niet bij te zoeken dat sommigen graag van hun vastgoed afwillen, en daarom best wat willen zakken in de prijs.

  Helaas zijn de gegevens van het Kadaster nog geen open data. Zou prachtig zijn om op basis van wat verschillende bronnen zowel koper als verkoper te helpen.

 4. Martijn
  March 5, 2013 at 2:44 pm

  Mijn huis is 1 van de 873 in Purmerend maar die is gelukkig nog geel met een TVT van 588 dus kan het nooit meer lang duren voor hij verkocht is *viert alvast feest* Wat deze cijfers niet vermelden is dat makelaars(ook die van mij) na verloop van tijds > 365 dagen mensen adviseert om hun huis van de markt te halen en pas weer na een half jaar te koop aan te bieden alsof het dan een nieuw aanbod is waardoor mensen weer komen kijken. Ik weet niet of dit een manipulatie truc is of dat ze inkomsten proberen te creeren door mij nu de kosten die ze gemaakt hebben te laten betalen en opnieuw of zes maanden weer laten betalen. Ik laat hem in ieder geval staan en wacht lekker af want ik zit niet op zwart zaad en de wachtlijsten voor huur woningen was 9 jaar maar die loopt op dus verkoopt hij vanzelf wel want ik verkoop een woning in de starters categorie.

  • De starter
   March 5, 2013 at 4:42 pm

   Deze cijfers hebben alleen last van dergelijke manipulaties tijdens de periode dat je huis niet op funda staat. Verder is het bekend dat je op die manier weer bovenaan de lijst komt.
   Mijn advies zou zijn om te handelen en niet af te wachten, prijzen gaan voorlopig echt niet omhoog om het voorzichtig te zeggen.

 5. M
  April 8, 2013 at 7:36 pm

  Is het misschien ook mogelijk voor je om een grafiek te maken (landelijk) van het (maandelijks?) aantal teruggetrokken huizen en het aantal nieuw aangeboden huizen op funda? Dit als aanvulling op het aantal totaal aangeboden huizen en het aantal verkochte huizen.

  • De starter
   April 8, 2013 at 7:50 pm

   Ik denk niet dat ik aan die gegevens kan komen? De teruggetrokken huizen zijn bij mijn weten niet van funda af te lezen namelijk. Het aantal nieuw aangeboden lukt daarmee ook niet. Wel zou ik kunnen doen hoeveel de toe- of afname is.
   Misschien is de grafieken sectie daarvoor handiger? http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/grafieken-aanbod/

Comments are closed.