Hoeveel vierkante meters kreeg je in ’08 en ’13 bij een modaal inkomen?

Als je in 2008 een modaal inkomen verdiende (32.500) en je was bereid de vraagprijs te betalen van een woning, hoeveel vierkante meters kon je dan kopen? Volgens het NIBUD kon je toen ongeveer 165.000 euro lenen. In 2013 is een modaal inkomen ongeveer 33.500 euro en vindt men bij het NIBUD 145.000 euro maximaal verantwoord.

Hierbij gaat men er uiteraard vanuit dat je geen kinderen hebt en ook niet gaat krijgen, want dan zou een flink lager bedrag verantwoord zijn. Maar dat wist je. Toch?

September 2008:

Februari 2013:

Legenda:

Grijs geen data
Groen > 100 m2
Geel 75 – 100 m2
Oranje 50 – 75 m2
Rood 25 – 50 m2
Zwart < 25 m2

In de groene gebieden koop je nu meer dan in 2008 (als je de vraagprijs betaalt, zie NB), in rode gebieden minder.

In 55 gemeenten die in zowel 2008 als 2013 bestonden koop je nu meer vierkante meters met een modaal inkomen in 385 gemeenten koop je dus minder vierkante meters. Merk op dat hierbij de maandlasten gedaald zijn, omdat de lening lager is geworden.

NB. bovenstaande gaat allemaal over vraagprijzen. Sinds het einde van de huizenmarkt bubble dalen vraagprijzen stelselmatig -veel- langzamer dan de marktwaarde. Bovenstaande kaarten vertekenen dus flink. Ze zeggen echter wel iets over hoe het gat tussen vraagprijzen en financieringsvermogen groter wordt. Om de verkoop weer op gang te krijgen zullen vraagprijzen dus veel sneller omlaag moeten dan afgelopen vijf jaar het geval was.

Bron van de vraagprijzen per vierkante meter is huizenzoeker.nl.

6 comments for “Hoeveel vierkante meters kreeg je in ’08 en ’13 bij een modaal inkomen?

 1. Rene Kroon
  March 10, 2013 at 11:38 am

  Mooi om te zien dat hier een keer de financieringscapaciteit gelinkt wordt aan de nomimale prijs. Als je kan aangeven welke tools je gebruikt om de data zo op Google maps te krijgen dan wil ik wel een poging doen om lijngrafieken voor verschillende inkomensklassen te maken als een index (nomiale prijs)/(NIBUD) voor verschillende inkomensgroepen.

 2. M
  March 11, 2013 at 2:40 pm

  Interessant. Voor een nog wat evenwichtiger beeld zou je hetzelfde kunnen doen niet met modale inkomens, maar met modale huishoudinkomens (er zijn nogal wat tweeverdieners).
  Ook ben ik nieuwsgierig naar een plaatje over lange periode van de ratio mediane huizenprijs / mediane huishoudinkomen. Kun jij dat maken?

 3. M
  March 12, 2013 at 8:17 am

  Ik ben juist geinteresseerd in het verschil dat je ziet als je huishoudinkomen neemt ipv het eenpersoonsinkomen. Er wordt vaak gezegd dat in de jaren 90 het tweeverdienen een enorme opmars maakte. Ik ben nieuwsgierig hoe zich dat precies vertaalt in een plaatje van de ratio mediane huizenprijs / mediaan huishoudinkomen. Ziet de bubbel en dan minder bubbelachtig uit? Of blijkt dat het tweeverdien verhaal nauwelijks het beeld verandert?

  • De starter
   March 12, 2013 at 4:55 pm

   Ik heb die cijfers niet zo paraat. Denk dat je op statline wel eea kunt vinden, wie weet zoek ik er binnenkort ook eens naar. Op eerste gezicht geen schokkende verschuivingen, maar denk dat er meer analyses te googlen moeten zijn? http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=70187NED&D1=3&D2=0&D3=0&D4=a&VW=T

   Denk dat vooral het lenen op 2 inkomens in opkomst was in jaren ’90. Dit is sinds 92 ongeveer in opkomst en zeker nadat het onder NHG viel sterk toegenomen.

Comments are closed.