Blok wil NHG vervangen door nieuw optiesysteem (1 april)

“Nationale Put-Optie moet looptijd van 5 jaar en 1 dag krijgen”

Volgens Haagse bronnen heeft minister Blok afgelopen maanden achter de schermen gewerkt aan een nieuwe oplossing om de woningmarkt vlot te trekken. Met het nieuwe plan wil Blok de verzekeringsmaatschappijen tegemoet komen die door het afschaffen van spaarhypotheken een belangrijke inkomstenbron kwijt raakten.

karelHet nieuwe plan behelst een volledige herziening van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG). “De NHG is nooit ontworpen om te functioneren in tijden van prijsdalingen. Nu dit tegen alle economische modellen van CPB en DNB in toch mogelijk blijkt, komt het systeem onder druk te staan”, aldus Karel Schiffer van de NHG.

Hij vervolgt: “Er is binnen dit systeem geen enkele prikkel om door te stromen, na de eenmalige heffing houden kopers toch de rest van hun leven restschuldbescherming. Doorstroming komt de laatste jaren eigenlijk alleen voort uit een buitensporig hoog scheidingspercentage onder deelnemers aan de NHG. Nadeel is wel dat de bodem van het garantiefonds op deze manier in zicht komt.

Het nieuwe plan is afgekeken van de effectenbeurs, waar beleggers aandelen kunnen kopen en daarbij een verzekering tegen prijsdaling kunnen afsluiten. Deze zogeheten put-opties bieden de koper van een huis de zekerheid om na een afgesproken termijn het huis tegen een afgesproken prijs van de hand kunnen doen. Omdat huizen nu eenmaal altijd duurder worden is dit een zeer interessant product dat bijvoorbeeld verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen zouden kunnen aanbieden. Een woordvoerder van Pensioenfonds APG heeft al laten weten graag aan de onderhandelingstafel plaats te nemen.

De looptijd van de Nationale Put-Optie (NPo) zal naar alle waarschijnlijkheid vijf jaar en een dag bedragen. Op deze manier kan er een lagere toetsrente op de hypotheek worden bedongen. Indien een eigenaar geen gebruik van de optie maakt maar na vijf jaar en een dag blijft wonen, komt zijn recht op de prijsgarantie te vervallen. Er is dus een grote prikkel om iedere vijf jaar naar een ander huis te verhuizen. Op deze manier hoopt minister Blok jonge stellen te stimuleren stappen te blijven zetten in hun wooncarrière.

De maximale lening zal naar verluid gebaseerd kunnen worden op de waarde van de NPo. Sluit een starter dus een NPo af van 175 duizend euro voor een huis van 150 duizend euro, dan zal hij onder de nieuwe regels een hypotheek mogen nemen van 105% van de 175 duizend, dus 184 duizend euro. Het extra geld dat hiermee vrij komt kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld een duurzame investering of een wereldreis.

Ook wethouders van verschillende gemeenten zouden zijn aangehaakt bij het initiatief. Uit onder andere Horst aan de Maas en Amsterdam zijn afgevaardigden van respectievelijk CDA en PVDA eensgezind over de Win-Win die het nieuwe plan oplevert. “Door het opkopen tegen Garantieprijs, zijn ook wij gegarandeerd van een toenemende WOZ- en grondwaarde. Starters die onder NPo kopen willen we graag een extra stimulans geven in de vorm van een verantwoorde extra lening of subsidie. Details daarover worden eerdaags bekend gemaakt”.

7 comments for “Blok wil NHG vervangen door nieuw optiesysteem (1 april)

 1. johan
  April 1, 2013 at 10:48 am

  Details toch wel vandaag , anders gaat de grap niet meer op

 2. snorkel
  April 1, 2013 at 11:55 am

  Waar kan ik tekenen?

 3. Kees
  April 1, 2013 at 12:56 pm

  Hij is leuk! Vooral dat verplicht verhuizen elke 5 jaar om nog aanspraak te kunnen maken op je verzekering 🙂 fijne dag.

 4. April 1, 2013 at 1:47 pm

  ”vlot trekken ” , alweer een aantal dagen niet meer gehoord, heerlijk. gaat dat dus op de manier van Blok gebeuren ?

 5. Johan
  April 1, 2013 at 5:25 pm

  NHG die zichzelf herziet?
  No way. Not in a million years.
  1april.

 6. De starter
  April 1, 2013 at 6:35 pm

  Ok, vooruit… 1 april 🙂

 7. NewKidInTown
  April 2, 2013 at 2:53 am

  1 april natuurlijk, maar een mooi verhaal.

  Je zou er, gezien de wanhopige en krankzinnige maatregelen van de laatste paar jaar, om de lucht nog maar even in het piramidesysteem te houden en nieuwe argeloze slachtoffers te zoeken om ook van hun geld af te komen, bijna geloven dat het waar was.

  Mooi en leuk, deze PUT-opties, maar natuurlijk ook heel erg tragisch en niet zo heel erg ver verwijderd van de gedachtegang van politici en andere belanghebbers. Als ze de mogelijkheid zouden hebben, zouden ze het zeker invoeren.

  Jammer voor de verkopers, ik zou ze willen aanraden: cut your losses, als je kunt, er is geen andere mogelijkheid.

Comments are closed.