Theoretische verkooptijd van buurten in Amsterdam

In navolging van de scan die ik maakte van alle gemeenten in Nederland, waarbij ik keek naar de theoretische verkooptijd volgens funda, bij deze een update voor Amsterdam. Een opvallend plaatje, want de groen gekleurde buurten zou ik niet per se allemaal als uitvalsbasis ambiƫren om het netjes te zeggen.

De theoretische verkooptijd bereken ik door het huidig aanbod te delen door het in voorgaand jaar verkochte aantal woningen. Staan er nu 100 te koop en werden er voorgaand jaar 50 verkocht, is de TVT van het resterende aanbod 2 jaar.
tot 1 jaar: groen
2 jaar: geel
3 jaar: oranje
4 jaar: rood
5 jaar: licht grijs
6 jaar: donkergrijs
meer dan 6 jaar: zwart

4 comments for “Theoretische verkooptijd van buurten in Amsterdam

 1. Jan
  April 8, 2013 at 7:49 am

  Ik weet niet wat je tegen de groen gekleurde buurten hebt, maar de enige buurt daarvan met een bedenkelijk imago is Overtoomse Veld (a10, net buiten de ring). Wat daar echter speelt is dat er langs de snelweg mooie nieuwbouw is geplaatst (die heel anders van samenstelling is dan de rest van de buurt), en dat de rest van de wijk grotendeels huur is en dus niet meetelt in deze cijfers.

  • De starter
   April 8, 2013 at 8:28 am

   Persoonlijk lijken me de transvaalbuurt en indische buurt west niet leuker dan de dapperbuurt bijvoorbeeld. Ook betondorp is minder mooi dan de omliggende slechter scorende buurten van de Watergraafsmeer.

   Diamantbuurt scoort groen, overtoomse veld inderdaad. Noord ken ik niet zo.

   • Jan
    April 8, 2013 at 7:34 pm

    ‘Leuker’ is natuurlijk een slecht argument. Leukere buurten zijn duurder, of geven minder kwaliteit of vierkante meters voor je geld.
    Verkoopsnelheid hangt meer af van de verhouding tussen kwaliteit van zowel woning en buurt en de prijs. Sommige goedkopere buurten zijn juist in deze tijden aantrekkelijk geworden, je koopt daar voor niet al te veel geld toch nog een huis (dat misschien wat mist in de afwerking, maar dat valt in latere jaren wel op te lossen), terwijl de duurdee buurten muurvast zitten omdat de huidige eigenaren niet willen zakken en niet per se wegwillen.

 2. Jan
  April 8, 2013 at 7:50 am

  A10-West, bedoelde ik te zeggen

Comments are closed.