Nieuwsbrief woningtransacties rijksoverheid

Vandaag kwam de rijksoverheid met een nieuwsbrief over de verschillen in woningtransacties tussen 2009 en 2012. Zij kiest deze perioden omdat in die perioden het onderzoek ‘WoON’ werd gehouden. Enkele opvallende conclusies:

woningtransacties2

1. Nog niet de helft van de transacties komt van een doorstromer vanuit een koopwoning. Dit wisten we al, maar ook de overheid bevestigt nu dat een starter niet een ‘keten van vervolgaankopen’ op gang brengt.

woningtransacties3

2. Dit komt niet omdat starters massaal een nieuwbouwwoning kiezen. In tegendeel. Nieuwbouw werd door de jaren heen steeds onbetaalbaarder voor starters. Op dure nieuwbouw was meer te verdienen, maar dit is alleen te financieren als je oude huis flink in prijs is gestegen kennelijk.

nieuwsbrief

3. LTI is niet gedaald, inkomen wel. Starters lenen net als in 2009 4,4 keer hun inkomen bij de aanschaf van een huis. Hun inkomen daalde wel van 46k naar 42k bruto. De gemiddelde LTV daalde wel overigens. Daarmee lijken dus minder mensen voor een tophypotheek te kiezen. Ook is het waarschijnlijk moeilijker geworden om verbouwingen mee te financieren.

1 comment for “Nieuwsbrief woningtransacties rijksoverheid

Comments are closed.