Gemiddelde vraagprijs van een woning versus de gemiddelde verkoopprijs

In onderstaande grafiek zie je de ontwikkeling van de gemiddelde vraagprijs van woningen op huizenzoeker.nl en de gemiddelde verkoopprijs volgens het kadaster. In April 2013 was de gemiddelde vraagprijs zo’n 302 duizend euro (ruim negen modale inkomens), de gemiddelde verkoopprijs 220 duizend. Het verschil was dus ongeveer 82 duizend euro, of 27% van de gemiddelde vraagprijs.

Eind vorig jaar was er een run van mensen die geen annuïtaire hypotheek willen. Deze aankopen zijn nu ongeveer in de boeken van het kadaster verwerkt. Zoals ik al eerder schreef verwacht ik dat dit een tijdelijke opleving in de transactieprijzen tot gevolg heeft gehad, dit zijn dan de laatste drie punten in de rode lijn, hoewel voor een dergelijke opleving beter kan worden gekeken naar de PBK en niet de gemiddelde prijs. De gemiddelde prijs zegt namelijk niets over hoeveel ‘waar’ je voor je geld kreeg.

gemvrkp