Hoe tevreden is Nederland met zijn woonomgeving?

In de onderstaande kaart zie je de resultaten van enkele tevredenheidsindicatoren in het onderzoek WoON2012 op de kaart geplot. De uitkomsten zijn gewogen naar huishoudgewicht, maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat niet alle gemeenten een even goed beeld zullen geven. Zo is er op Vlieland 1 iemand geweest met een slechte bui die de score voor het hele eiland bepaald heeft. Afgezien daarvan geldt voor 379 van de 414 gemeenten dat er 20 of meer respondenten waren, de lijst met reacties per gemeente vind je hier.

Daarnaast heb ik om de antwoorden te kunnen tonen op de kaart vertaald in rapportcijfers. Wanneer iemand zeer tevreden zegt te zijn, vertaal ik dat naar een 9, tevreden=7, neutraal =6, ontevreden=5 en zeer ontevreden = 3. Allemaal waarschijnlijk hoogst onwetenschappelijk waar ik de ‘0 op de y-as‘ fundamentalisten mee op de kast krijg, maar ik denk dat het een goed beeld schetst.

Met de picklist kun je kiezen uit verschillende onderwerpen, of klik op animatie om ze allemaal voorbij te laten komen.

Animatie

Wat opvalt is dat Muidenaren het meest last ondervinden van verkeer en Oostzaners van stank (maar die krijgen daar wel een cacaofabriek voor terug). In Hardinxveld-Giessendam heeft/is men de minst leuke buur en is men het minst gehecht aan zijn buurt. In Pekela is de staat van het onderhoud van woningen discutabel. Over hondenpoep zijn we het minst tevreden, maarliefst 193 gemeenten scoren daarop een onvoldoende. Vooral op Vlieland, in Onderbanken en Rijnwaarden moet je goed opletten waar je je voet neer zet.

Slechtste score

De gemeenten die het laagstscoren op het gemiddelde van alle getoonde aspecten is alsvolgt:

Vlieland 6.63
Schiedam 6.73
Den Haag 6.77
Zaanstad 6.79
Rotterdam 6.79
Kerkrade 6.81
Beverwijk 6.84
Amsterdam 6.85
Maastricht 6.86
Oostzaan 6.87

Waarbij dus wel een klein beetje vertekent dat er maar 1 reactie van Vlieland was.

Beste score

De tien best scorende gemeenten:

Rozendaal 7.89
Haaksbergen 7.86
Staphorst 7.83
Dinkelland 7.79
Ameland 7.77
Littenseradiel 7.74
Lochem 7.72
Noordwijkerhout 7.70
Wierden 7.70
Boekel 7.69