Kadaster: -18% transacties in mei

Nadat vorige maand 20 procent minder transacties werden geregistreerd t.o.v. april 2012, publiceert kadaster vandaag de cijfers van mei:

In mei 2013 registreerde het Kadaster 8.333 verkochte woningen. Dit is een daling van 18,2% ten opzichte van mei 2012 (10.182).

Nieuw is dat het Kadaster in een tweet nu ook de maand-op-maand stijging noemt. Iets wat de rozebrillen van banken, makelaardij en andere vastgoedbelangenclubs toch wel zouden hebben gedaan maar wat gezien seizoenseffecten niet verstandig is. Omdat juni vorig jaar een hele grote verkooppiek was ivm de ‘aflopende’ overdrachtsbelasting, zullen de cijfers van volgende maand desastreus zijn. In dat geval nemen we die maar met een korreltje zout, maar maand op maand vergelijkingen zijn over het algemeen echt onzinnig.

Wat mij opvalt is dat de trend vorige maand (-20%) en deze maand (-18%) heel aardig in de buurt komt van mijn voorspelling vroege rapportage over de NVM Q1 cijfers. Hun cijfers lopen voor, dus ze konden dit zien aankomen. Desondanks gaf de NVM de aanzet voor een heel legioen belanghebbenden om elkaar na te praten dat de bodem nu wel in zicht was, gezien de kleine daling van 6.4% transacties, na de grote verkooppiek eind vorig jaar. De cijfers waren input voor VEH, Rabo en nog een hele zwik anderen die steeds naar elkaars rapporten verwezen dat de bodem bereikt was.

Verder maak ik uit de cijfers van het kadaster op dat de grondprijzen nogsteeds niet noemenswaardig dalen:

grondmei

Ook het aantal verkochte bouwkavels ligt lager dan vorig jaar, waarmee ik concludeer dat het vertrouwen van projectontwikkelaars dat de bodem in zicht is nog niet heel sterk is:

kavelmei

 

Het aantal executieveilingen is een stuk lager dan vorig jaar (156 dit jaar tegen 269 vorig jaar), wat niet strookt met het oplopende aantal wanbetalers en de toenemende werkloosheid. Dit lijkt dan ook te verklaren uit het nieuwe beleid van de NHG om zo min mogelijk te veilen en meer onderhands te verkopen.

execmei

 

2 comments for “Kadaster: -18% transacties in mei

Comments are closed.