Nieuwe optie: Prijsontwikkeling landen tegen langlopend gemiddelde afzetten

Sinds een tijdje vind je op deze site de internationale prijsindexen. Bij deze grafieken kon je tot op heden een periode kiezen waarvoor dan gold dat de huizenprijzen in een bepaald land voor de gekozen periode op 100 werden gesteld. Echter brengt dat als complicatie met zich mee dat niet ieder land op hetzelfde moment bubbles had en de resultaten nogal fluctueren n.a.v. de gekozen periode.

Hiervoor heb ik een optie toegevoegd, die ook niet perfect is, maar wel een mooie tussenoplossing. Vanaf nu kun je aanvinken dat per land moet worden gekeken wat de gemiddelde score was en per land wordt deze gemiddelde score op ‘100’ gesteld. Zo wordt bijvoorbeeld voor Nederland ongeveer tussen en tweede en derde kwartaal van 1998 het gemiddelde bereikt en passeert de lijn daar de 100. In Spanje is dit pas medio 1999.

De optie vindt je onder de keuzelijst met perioden en ‘overruled’ de gekozen periode indien aangevinkt. Een voorbeeld van hoe de grafiek er uitziet als deze optie is aangevinkt vindt je hier.

ps. Zoals je ziet ligt het langlopend gemiddelde van Nederland na inflatiecorrectie op een niveau dat maar nét onder de piek van de bubble van de jaren zeventig uitkomt. Dit komt mede door de lange duur van de huidige bubble m.i. Reden om eea met een korreltje zout te nemen, maar geen reden om cijfers te gaan ‘corrigeren’ of kunstelen denk ik.

Ter illustratie; een grafiek geïndexeerd op 1990=100 geeft zo’n resultaat:

1990

en dezelfde landen geïndexeerd op langlopend gemiddelde zien er zo uit:

langl