Verkeersongevallen per gemeente in 2012

Vandaag werd de data van de verkeersongevallen in 2012 beschikbaar gesteld door Rijkswaterstaat. Deze is gelijk toegevoegd aan zuster-site ongelukken.staanhier.nl, waar je meer detail kunt vinden over ongelukken in jouw straat of buurt. Voor deze site echter een aanvullend overzichtje met ongelukken per gemeente. Of eigenlijk, ongelukken per 1000 inwoners per gemeente.  Uiteraard kan het vertekenen als je een druk knooppunt in je gemeente hebt met relatief weinig inwoners, maar toch schetst het een leuk beeld van de veiligheid in ons land.

Opvallend is dat gemeente Vlieland de enige gemeente was waar geen ongelukken gebeurden in 2012, of zijn geregistreerd. Waarschijnlijk is er vast wel iemand tegen een paaltje opgefietst aldaar maar zonder registratie ook geen score. De registratie schijnt sowieso tanende te zijn afgelopen jaren sinds er niet meer bij ieder ongeval politie hoeft te verschijnen voor de verzekering.

De plaats met de meeste ongelukken is Muiden, met dik 27 per 1000 inwoners. Klagen de inwoners aldaar wellicht toch niet geheel ten onrechte over de verkeersoverlast.

 

De dodelijkste plek was tussen Boekel en Erp, waar tweemaal iemand het leven verloor tegen een boom. Deze boom is overigens sinds 2007 al vijfmaal betrokken geweest bij een ongeluk. In totaal hadden 140 aanrijdingen tegen een vast object tenminste 1 dodelijk slachtoffer.

Op negen plaatsen waren 3 aanrijdingen met letsel, er waren geen plekken waar dat vaker voor kwam. Op de europalaan in Utrecht waren maar liefst 49 aanrijdingen op 1 locatie, het record voor 2012. Wonderbaarlijk genoeg was hier net als bij de nummer twee (Hoorn, 42 ongevallen) geen enkele keer sprake van letsel.
Op deze plek vielen bij een aanrijding 6 doden, het trieste diepterecord voor 2012. Bij een aanrijding hier vielen de meeste gewonden in één keer, namelijk 15. Op deze plekken was de politie gelijk ter plekke voor een ongevallen registratie, aangezien ze er zelf bij betrokken waren.