Banken blokkeren CPO en kluswoningen

Een tijd lang gingen banken en gemeenten prima door een deur. Banken bedachten producten om financiering op te pompen tot boven de NIBUD norm en gemeenten stortten het benodigde geld in een pot. Gemeenten kwamen met een garantie (NHG) en banken liepen geen risico meer op hun uitgeleende geld.

Gemeenten zitten de laatste tijd echter met best een dik probleem. Ze hebben voor miljarden aan bouwgrond op de balans staan en in sommige gevallen de winsten ook al uitgegeven. Vaak wordt ook nog eens rente betaald over leningen die zijn afgesloten om de grond te kopen en bouwrijp te maken. Projectontwikkelaars willen pas weer bouwgrond afnemen als er fors is afgeboekt. Dus richten gemeenten zich op particulieren. Maar nu blijkt dat banken daar helemaal niet op zitten te wachten. Eerder al blokkeerden ze dergelijke plannen in Lelystad en nu ook in Amsterdam.

Dat wordt dus spannend, want van de accountant mag de gemeente misschien een paar jaar grond braak laten liggen, maar na verloop van tijd moet er toch echt worden aangetoond dat de grond wordt geëxploiteerd. Anders moet het terug in de boeken voor landbouwwaarde. Dat betekent dat grond van zo’n 400 euro per vierkante meter terug gaat naar 4 euro per vierkante meter. Geen wonder dus dat je struikelt over de ‘tijdelijke’ evenemententerreinen en stadsstrandjes. Die zijn immers in gebruik, dus geld waard. Toch?

Oh, banken willen ook niks weten van kluspanden. Waren gemeenten ook net mee begonnen te hypen om te voorkomen dat het opruimen van die panden al te duur zou worden. Welke gemeente ambtenaar heeft iets verkeerds gezegd tegen een paar bankdirecteuren, of mis ik iets?

3 comments for “Banken blokkeren CPO en kluswoningen

 1. Aurely
  July 13, 2013 at 8:43 am

  ” maar na verloop van tijd moet er toch echt worden aangetoond dat de grond wordt geëxploiteerd.”<– na hoeveel jaar is dat?

  • De starter
   July 13, 2013 at 10:11 am

   Het precieze aantal was ik ook even kwijt en ik dacht me er makkelijk vanaf te maken 🙂 Ik kijk even of ik het kan vinden 😉

   • De starter
    July 13, 2013 at 10:24 am

    is nog niet zo makkelijk terug te vinden. Gaat iig om de ‘redelijke termijn’ bij NIEGG. Volgens mij verschillen de meningen van 5 tot 10 jaar.

Comments are closed.