Zonder weerstand geen evenwicht

Nemesis WantedAls je je als blogger sterk maakt voor goedkoper wonen, moet je voorbereid zijn op stevige kritiek. Niet verwonderlijk, want het zou mensen die nu al onder water staan veel pijn doen als prijzen verder dalen. Voor je het weet word je als zwartkijker in een hokje geduwd zoals bijvoorbeeld Kees de Kort, die ondanks zijn consequente verhaal vol waarheden door de meeste mensen niet meer gehoord wordt. Want: ‘die is altijd negatief’.

Ook via twitter vallen de pavlovpositivo’s die vaak niet ontoevallig in de makelaardij werken over je heen als je rept over prijsdaling. Ik vind dat vreemd. Niet dat ze de prijzen omhoog willen praten, als de inkomsten in het grootste deel van mijn werkzame leven waren gedreven door prijsstijging en speculerende kopers zou ik dat misschien ook willen voortzetten. Nee, ik vind het vreemd dat mensen mij een zwartkijker vinden als ik zeg gebeurtenissen te verwachten die voor mij buitengewoon positief zouden zijn… En nu hoor ik jou ook al denken: “lijkenpikker!”.

Als je met deze schuldgevoelens wordt overladen door een of enkele individuen kun je nog praten over emotionele chantage, bedoeld om te voorkomen dat je voor je belangen opkomt. Als het echter in de huidige omvang optreedt, neigt het naar onderdrukking. Ik heb deze week met lede ogen moeten toezien hoe op RTL- en NOS nieuws hypotheekadviseurs mochten pitchen dat je NU moest kopen omdat prijzen en rente binnenkort zouden gaan stijgen en hoe het gros van de mainstream media de statistisch discutabele jubelberichten van de NVM voor de zoveelste keer ongezouten over namen. De minister president roept intussen op om NU te kopen, de scheidend CPB directeur roept slecht onderbouwd dat de bodem misschien wel in zicht is. Allemaal hebben ze met elkaar gemeen dat ze spreken van herstel zodra wonen duurder wordt en het ‘een gunstig moment om te kopen’ omdat de alternatieven extra worden belast.

Ondanks dat ik overtuigd ben dat lagere huizenprijzen het algemeen belang dienen kan ik me nog voldoende inleven in mensen met een hypotheek om te bedenken waarom zij vinden dat dit niet zo is. Echter werkt democratie niet als iedereen doet waarvan hij denkt dat het in het algemeen belang is. Dat is namelijk hoe communisme werkt. In een democratie komt iedereen op voor zijn eigen belang om via het democratisch proces op een acceptabele middenweg uit te komen. Of met een quote van Wouter Bos: “Je moet niet genuanceerd een discussie ingaan, je moet er genuanceerd uitkomen”.

Dit is nou precies wat er mis is in onze poldercultuur. We gaan niet meer ongenuanceerd de discussie in. Op de woningmarkt zijn gezonde tegenstrijdige belangen de kop in gedrukt door bijvoorbeeld NHG, huursubsidie, en een puntensysteem voor het bepalen van de hoogte van de huur. We gaan de discussie in met in ons achterhoofd hetgeen wij ‘het algemeen belang’ achten. Zo vertegenwoordigen partijen als VEH en de NVM ook wel even de starter bij een discussie over wonen 4.0 en praten de voor een doorsnee 20-er of 30-er buitenaardse partijen als ‘de sociale partners’ (wie de F&*K heeft hun gekozen?) over hun pensioen en kinderopvang. Het voelt gewoon als handjeklap van de gevestigde orde. Nu heb ik niet de illusie daar een vinger tussen te krijgen, maar ik stoor me mateloos aan het pseudo-democratische gehalte.

Begrijp me niet verkeerd, ik wil geen huiseigenaren pijn doen en ook niet mijn of jouw ouders die nu van hun pensioen (gaan) genieten. Maar als we deze democratie willen laten werken moeten we wel voor onze eigen rechten opkomen en niet bij voorbaat zwichten onder emotionele chantage van huiseigenaren en pensionado’s. Iedere emancipatiebeweging begint met individuen die hun eigen recht durven te stellen voor het op dat moment als ‘algemeen belang’ geldende recht. De door de kredietbubbel ontstane (schijn van) welvaart is zo’n algemeen belang. Je kunt het met mijn ‘eigen rechten’ eens zijn of niet, dit soort tegengas is nodig om tot nuance te komen.

4 comments for “Zonder weerstand geen evenwicht

 1. latida
  July 13, 2013 at 12:31 am

  Uitstekend artikel, amen zou ik er nog bijna bij zeggen.

  Stel je voor dat huizen auto’s waren. Veel mensen kunnen immers niet zonder om op hun werk te komen. En dat we zouden zeggen dat het ‘beter’ gaat wanneer deze ieder jaar maar weer duurder worden.. Je krijgt het plaatje.

 2. Steve
  July 13, 2013 at 3:49 pm

  Er liggen gratis zetels voor het oprapen voor een partij die zich richt op 50- kiezers zonder koophuis en zonder uitzicht op een volwaardig pensioen.

 3. July 14, 2013 at 8:18 am

  Even een beetje onvervalste reclame:
  Jullie kunnen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen stemmen op de LP Amsterdam. Voor geïnteresseerden is er aanstaande dinsdag om 20:00 een bijeenkomst over de verkiezingen in Café de Heffer.

  • Anoniempje
   July 16, 2013 at 11:43 am

   Ik denk dat De Starter al genoeg arch-nemises organisaties heeft, hoeft er niet nog 1 bij.

Comments are closed.