Vraagprijs, verkoopprijs en vertrouwensindex

In onderstaande grafiek zie je de gemiddelde vraagprijs volgens huizenzoeker.nl, afgezet tegen de gemiddelde verkoopprijs volgens het kadaster:

 

Omdat er afgelopen week nogal wat te doen was over de huizenmarkt indicatoren van VEH en RTL heb ik bovenstaande ook even afgezet tegen hun indicatoren. Het heeft er alle schijn van dat wanneer het verschil tussen vraag- en verkoopprijs oploopt, het vertrouwen ook stijgt.
Als je herstel van de woningmarkt definieert als het beter bij elkaar komen van vraag en aanbod, zou je dus kunnen beargumenteren dat een toename van het vertrouwen in de indicatoren van VEH en RTL een teken van verdere beschadiging van de woningmarkt is. Geen wonder dat dan de markt 7 a 8 maanden nodig heeft om weer tot meer transacties te komen, zoals dhr. Boelhouwer beweert (en waar ik het mee oneens ben).

 

2 comments for “Vraagprijs, verkoopprijs en vertrouwensindex

 1. otje
  August 4, 2013 at 10:22 pm

  Heb je enig idee hoe met de cijfers uit grafiek 1 een realistische schatting te maken valt over hoeveel huizen daadwerkelijk gemiddeld te hoog geprijsd zijn? De huidige weergave geeft denk ik een vertekend beeld omdat duurdere huizen vaak langer te koop staan.

  Ik ben ook wel benieuwd hoe groot de delta voor 2008 was.

  • De starter
   August 5, 2013 at 12:55 pm

   Nee, ik denk niet dat je dat uit die cijfers kunt halen. Je kunt dan bijvoorbeeld beter kijken naar de omvang van de vraag in een bepaald segment en de omvang van het aanbod. Maar ook dan is moeilijk te zeggen wat ‘te hoog’ is. Is de prijs te hoog als hij langer dan 2 maanden te koop staan, 2 jaar, of 2 decennia?

   Dat duurdere huizen langer te koop staan komt omdat er over-aanbod is in het duurdere segment m.i.

   De mijn bronnen m.b.t vraagprijs gaan niet verder dan 2008 terug. Wellicht kom ik nog eens wat tegen, dan update ik eea.

Comments are closed.