CBS over startende huishoudens

Vandaag kon je in het nieuws lezen dat 70% van de starters koos voor een huurwoning en dat het aantal starters was gestegen in 2011. Dit was gebaseerd op een onderzoek van het CBS en voer voor lobbyisten. Zo suggereert VEH dat starters gaan huren omdat ze niet kúnnen kopen (en dus ‘steun’ nodig hebben). Blijkt immers uit hun woonwensenonderzoek. Tsja, noem mij één organisatie die actief is op de woningmarkt die het presteert om een rapport te produceren dat níet bijdraagt aan haar doelstellingen?

Afijn. Het onderzoek en de koppen richtten zich op de starters en doorstromers. Wat ik echter miste waren de uitstromers, die zijn niet te vinden in de cijfers. Echter, als je bekijkt hoe de ontwikkeling is geweest voor het totaal aantal huishoudens, en daar de instromers (starters) vanaf haalt, zou dit een betrouwbaar beeld moeten geven over de uitstromers. Wat blijkt? Het aantal starters nam weliswaar toe met 9%, het aantal uitstromers nam toe met 60%.

Hierbij kun je er vanuit gaan dat het percentage eigenwoningbezit onder de uitstromers de komende jaren overigens flink stijgt. De babyboomers bezitten immers veel vaker dan hun voorgangers een koopwoning.

In onderstaande tabel vind je de cijfers uit het CBS linkje, maar dan geordend op een manier die ik zelf prettiger vind lezen. Hierbij heb ik ‘woningcorporatiewoning’ afgekort naar ‘woco’ en ‘overige huurwoning’ naar ‘huur’:

uitstroom

Oh, wat dus ook nog opviel is dat het aantal starters dat in een Woningcorporatie-woning terecht kwam ‘slechts’ met 5% steeg. De toename van starters naar overige huurwoningen was een stuk groter, met 16%.

Bron: CBS

 

2 comments for “CBS over startende huishoudens

 1. De gestarte
  August 6, 2013 at 3:08 pm

  Zijn overige huurwoningen toevallig te koop staande woningen? Aspirant kopers worden dan huurders. Verkopers zijn noodgedwongen verhuurders, want ze kunnen anders de lasten niet opbrengen. Dit model verklaart dus ook de (blijvend) lage transactie aantallen op de woningmarkt?
  Net als de verklaring dat de potentiële doorstromers – met enorme restschuld – geen kant op kunnen.
  Het wordt tijd dat de onder waterstaande hypotheken gesaneerd worden. Dan kan de prijs ook sneller uitbodemen en de markt normaliseren en daar hebben we allemaal baat bij.

  • De starter
   August 6, 2013 at 6:30 pm

   De overige huurwoningen zijn de non-corporatiewoningen. Er zijn niet heel veel investeerders bijgekomen volgens mij dus de toename kan goed te verklaren zijn door te koop staande huizen. Ook kan de bezettingsgraad van de vrije sector zijn toegenomen nu het door meer mensen als goed alternatief wordt gezien.

   Mee eens dat onderwaterhypotheken worden gesaneerd. Stap één lijkt me misschien wel het erkennen van het probleem, door huizen eens opnieuw te taxeren. Zolang het huis voor de volle ’08-mep op de balans van de bank staat zien zij geen probleem 😉

Comments are closed.