Overeenkomsten tussen woningmarktcijfers gevisualiseerd

Afgelopen week kwam de oproep van VEH om meer ‘eenduidige cijfers’ te verstrekken over de woningmarkt door tot de telegraaf. De veelvoud aan publicaties van VEH, NVM en OTB zouden de consument verwarren. Nadat VEH alle rozebrillen-partners even noemt, benadrukt ze nog maar eens dat de NVM een voorsprong van 2 tot 3 maanden op het nieuws heeft. De cijfers van het kadaster zijn achterhaald voor je ze hoort, zeg maar.

Sowieso las je altijd al in ieder persbericht van kadaster en NVM dat de NVM nu eenmaal een grote voorsprong heeft. Ook het kadaster voelde de noodzaak afgelopen week nogeens met een bericht te komen: “Verschillen tussen woningmarktcijfers uitgelegd“. Eigenlijk krijg ik hierbij een beetje hetzelfde gevoel als bij alle persberichten van de SVn en gemeenten dat iedere starter tot vier doorstromers zou leiden: “Wanneer is dat voor het laatst gecheckt dan?”. Zou er sinds het uitbreken van de kredietcrisis niet meer tijd overheen gaan tot het moment dat iemand zijn financiering rond heeft en zou dat de cijfers van NVM niet kunnen vertragen? Ik weet het niet, maar ik kan wel de kwartaalcijfers op een rijtje zetten:

 

Als je het mij vraagt lopen kadaster en NVM precies gelijk tussen 2010 vierde kwartaal en 2013 eerste kwartaal. Tussen 2009 eerste kwartaal en 2010 derde kwartaal had de NVM inderdaad een voorsprong van ongeveer een kwartaal. Het laatste kwartaal lopen de cijfers van NVM en Kadaster ineens zeer opmerkelijk uiteen. Als je wilt zien hoe de grafiek er uit zou zien als je de cijfers van het kadaster een kwartaal terug plaatst, klik dan hier.

Ik denk te mogen concluderen dat het niet de cijfers zijn die uiteenlopen, maar de uitleg die er aan wordt gegeven. Woningmarktcijfers vergelijk je met het voorgaande jaar. Niet het voorgaande kwartaal, voorgaande week, of voorgaande dag. En daarmee basta. Als er vorig jaar een gekke piek was door een aflopende fiscale regeling, vergelijk je met twee jaar terug. Maar niet met vorig kwartaal.

Bij het samenstellen van de grafiek hierboven kwam ik zelfs vergelijkingen tegen van het derde kwartaal met het eerste kwartaal. Dat is natuurlijk leuk als je er een ‘plusje’ uit wilt persen, maar op deze manier krijgt men inderdaad nooit het vertrouwen dat nodig is om de markt te laten herstellen. Het vertrouwen dat je geen idioot bent als je nu genoegen neemt met een lagere verkoopopbrengst dan in 2008 is namelijk hard nodig. Van VEH verwacht ik op dat vlak geen wonderen, maar het zou toch echt tijd worden dat de NVM haar belang op dat vlak wat serieuzer ging nemen.

5 comments for “Overeenkomsten tussen woningmarktcijfers gevisualiseerd

 1. krisp
  August 10, 2013 at 8:00 pm

  De NVM is nog steeds een belangenvereniging van makelaars, die gebaad zijn bij verkopen. Een crisis zorgt voor lagere verkopen. Dat verklaart de vraag om stimuleringsmaatregelen en de optimistische insteek: dat wakkert op korter termijn de verkopen aan. Daarnaast is de NVM een verkooporganisatie: de aankoopmakelaar is een aardig concept, maar levert (nog) veel minder op dan het vertegenwoordigen van de verkoper.

  • De starter
   August 10, 2013 at 8:23 pm

   Precies; op korte termijn 😉 Maar als ze meer willen verkopen zullen verkopers toch echt flink moeten gaan zakken met de prijs. Vraagprijzen dalen al jaren veel trager dan de verkoopprijzen…

   • Krisp
    August 11, 2013 at 8:19 am

    Tja, als vertegenwoordiger van de verkoper pleiten voor lagere prijzen is nogal een paradox. Ik geloof niet dat de NVM daar in wil komen. 😉

    • De starter
     August 11, 2013 at 10:53 am

     Dat is waar. Maar dan zou ik verwachten dat ze via eoa onafhankelijke stichting cijfers zouden lekken over hoe het er echt voor staat. Lastig parket voor ze, dat wel.

Comments are closed.