Rondje grondnieuws

Hoop nieuws over bouwgrond vandaag. Zo was er de melding dat bouwgrond dit jaar alleen al 24% minder waard is geworden en sinds 2010 zelfs zo’n 72% waarde is kwijtgeraakt. In Veghel denkt men met 25% korting de waardedaling van 20% bij te houden wat dus niet waar is. Intussen wil provincie overijssel de opbrengst van de verkoop van Essent gebruiken voor ‘tijdelijke’ noodleningen aan gemeenten die het schip in gingen met bouwgrond. En omdat gemeenten in de problemen komen met bouwgrond pitcht Deloitte nog maar eens dat erfpacht ook een soort aflossingsvrij is, waardoor een hogere financiering mogelijk wordt en huizen duurder worden, inclusief grond.

Geen nieuws, maar wel relevant; wat de grondprijzen deden sinds 2007 kun je bij het kadaster vinden:

grond

 

Ik vrees dat ik niet over het geoefende oog beschik dat nodig is om hier een 72% prijsdaling te zien. Maar goed, grondprijzen lijken flink op de agenda te staan, weer een zorg minder.

2 comments for “Rondje grondnieuws

  1. JP
    October 4, 2013 at 12:48 pm

    Is erfpacht eigenlijk oneindig aftrekbaar? Geldt dat dan ook voor die Duokoop constructies? Dan kan je toch nog steeds als je een eigen BV hebt heel interessant een groot gedeelte aflossingsvrij houden door het huis in de BV te kopen en er een hoge erfpacht op te gooien wat de waarde van het huis weer minder maakt en je via je eigen BV weer een hypotheek neemt voor het restant. Eigenlijk heel raar dat grondhuur aftrekbaar is omdat er een huis op staat.

    • October 5, 2013 at 7:23 pm

      Oneindig? nee, erfpacht is een constructie die net als alle andere van de politiek afhankelijk is. Daarmee is eigenlijk alles gezegd. De politieke windrichting is onvoorspelbaar.

Comments are closed.