Robert Shiller wint nobelprijs economie

homes-15Vanwege hun onderzoek naar de waardeontwikkeling van activa (assets), kregen vandaag Shiller, Fama en Hansen een nobelprijs toegekend. Ik geef meteen toe dat ik Fama en Hansen niet ken. Des te beter ken ik Robert Shiller. Hij is de man die de dotcombubble goed voorspelde, mede-grondlegger is van de case-shiller index voor het indexeren van huizenprijzen én de voorspeller van de crash op de woningmarkt.

Het mooie van deze voorspelling is dat hij dat deed mede op basis van Nederlandse data, namelijk de herengrachtindex. In dit zeer lezenswaardig artikel uit 2005 wordt uitgelegd hoe hij in bezit kwam van deze index en dat hij deze combineerde met Noorse en Amerikaanse data om te concluderen dat op de lange termijn huizenprijzen de inkomens volgen. Ook als de rente laag is. Ook als de locatie populair is. Ook als de bevolking groeit.

Erger; meneer Shiller legt uit dat een huis geen goede investering is omdat het onderhoud kost, uit de mode raakt en gecorrigeerd voor inflatie in de VS tussen 1890 en 1990 precies 0 procent in waarde steeg. Hij ziet het geloof in de woningmarkt als goede, waardevaste investering als besmettelijke psychose, die voorlopig niet zal terug keren. Behoorlijk uitgesproken in zijn mening dus.

Ik vind dit best opvallend. Afgelopen vrijdag gaf onze meest geïnterviewde woningmarkthoogleraar Boelhouwer immers nog aan dat een prijsvergelijking met de bubble in de jaren zeventig ‘niet geschraagd door fundamentals‘ is. En precies een week geleden gaf opsteller van de herengrachtindex Eichholtz op mejudice nog aan dat huizenprijzen in 2005 op hun evenwichtsniveau waren en er geen bubble is.

Meningen kunnen verschillen, vandaag kreeg Shiller dus de nobelprijs.