UK: Sloop maisonnettes dreigt door huurverhoging

Zoals je wellicht weet voert Engeland net als Nederland op dit moment een hevige strijd om te voorkomen dat wonen goedkoop wordt. Hier hadden we al NHG en startersleningen, daar verzon men onlangs ‘help to buy‘. Hier kwam men met de verhuurdersheffing, daar was er de bedroom tax. In dat laatste plan moeten Engelse huurders belasting betalen per ongebruikte kamer. Hierbij bepaalt de Engelse overheid voor u dat uw kinderen van onder de tien met zijn tweeën op een kamer slapen, onder de zestien delen ze een kamer indien ze van het zelfde geslacht zijn. Sinds koopwoningen goedkoper worden is men namelijk ook daar erg begaan met de huurders die op een wachtlijst staan en zorgt men op deze manier graag voor ‘doorstroming’ en een optimaler gebruik van de beperkte ruimte.

Inmiddels komen van Engelse woningcorporaties de eerste berichten over de effecten van deze heffing. Omdat huizen met 3 slaapkamers simpelweg te duur zijn voor de doelgroep is de leegstand opgelopen en lijkt het er op dat er huizen gesloopt moeten gaan worden:

“This incompetent and out of touch government seems oblivious to the perverse and costly consequences of this unjust and unworkable policy. Not only is it hitting 660,000 vulnerable households, including 440,000 disabled people; the costs to the taxpayer are mounting as people are pushed into more expensive private rented accommodation while existing social homes are left vacant.”

 

Bron: Guardian

Engeland is overigens vooralsnog succesvoller in de strijd om huizen duur te houden, hoewel vandaag ook bekend werd dat twee op de drie Engelsen helemaal niet willen dat wonen duurder wordt.

2 comments for “UK: Sloop maisonnettes dreigt door huurverhoging

 1. DanZ
  November 11, 2013 at 9:41 pm

  > In dat laatste plan moeten Engelse huurders belasting betalen per ongebruikte kamer.

  Dit is niet waar, de “bedroom tax” is geen belasting maar een korting op de huursubsidie (housing benefit) als je in een huis woont met “te veel” kamers.

  Aangezien de huursubsidie afhankelijk is van de huur, en de huur afhankelijk van het aantal kamers, lijkt het me een prima maatregel.

  Het is een bezuiniging op de sociale zekerheid & heeft niets te maken met de doorstroming in de woningmarkt. Deze onderkant van de samenleving kan nooit de genoeg geld bij elkaar sprokkelen (10%-20%) om in aanmerking te komen voor een hypotheek.

  • De starter
   November 11, 2013 at 9:55 pm

   Inmiddels hoeft men nog maar 5% bij elkaar te sprokkelen door help-to-buy. Bovendien wordt daar (net als hier) wonen duurder gemaakt in een huurwoning op het moment dat koopwoningen in prijs dalen.

   Ook daar zullen de Boelhouwers en de Hukkers handenwrijvend benadrukken dat kopen nu wel erg aantrekkelijk is geworden.

Comments are closed.