Wie geeft in Europa het meest aan wonen uit?

De dataset van eurostat over woonlasten is vast een dataset die al een tijdje bestaat, maar ik zag hem vandaag voor het eerst. Hieruit blijkt dat in 2012 het Nederlandse gezin na de Griekse en Deense gezinnen het grootste deel van haar besteedbaar inkomen uitgaf aan wonen. Gezinnen met thuiswonende kinderen scoren zelfs een mooie tweede plek, na Griekenland.

In onderstaande kaart zie je hoe de verschillende landen scoren:
(10%-15% = blauw; 15%-20% = geel; 20% – 25% = oranje 25% -30% = rood; >30% = zwart).

Ik heb wel een klein beetje gesmokkeld bij dit kaartje; indien er geen cijfers voor 2012 beschikbaar zijn voor een land kijk ik naar 2011. Maar zoals je ziet is het het goedkoopst wonen op Malta, Cyprus, of in Luxemburg. Op de as Schotland – Turkije geeft men het meest uit. Ik zou dit dan ook graag de bubble-belt noemen, ware het niet dat in 2012 bijvoorbeeld Duitsland historisch gezien nogal meeviel qua bubble en bijvoorbeeld Noorwegen sterk in opkomst was.

Als je kijkt naar de ontwikkeling van de woonlasten in enkele landen om ons heen, dan ziet dat er zo uit:

Merk op dat ondanks alle hosanna verhalen over de ‘uitstekende betaalbaarheid’ onze collectieve woonlasten sinds 2010 weer oplopen ipv dalen. Dat zou kunnen komen door een dalend besteedbaar inkomen of stijgende huren. Ook zitten velen nog met een bestaande aankoop en is het deel van de bevolking dat profiteert van de prijsdalingen slechts klein.

Net als jij vraag ik me overigens af of in deze woonquote ook de kosten van het instandhouden van allerlei woonsubsidies zijn meegerekend. Als ik het antwoord vind kom ik daar op terug.