‘een bewerking van ING’

ING komt zojuist met de ramingen voor 2014. Naast het bekende riedeltje waar ik echt niet meer op in ga: “vertrouwen, lage rente, betaalbaarheid, sterk stijgende verkoop”,  plaatst de ING een mooi plaatje over het gedaalde aanbod. Wellicht heeft men daar betere bronnen dan ik, want hun cijfers gaan terug tot vóór oktober 2008, waar huizenzoeker dat bij mijn weten niet op de site aanbiedt. Ik kan dus niet controleren of de vlakke lijn die men tekent tot 2008 klopt. Mijn cijfers van funda gaan terug tot september 2007 en daar was in ieder geval toen al een sterke toename in aanbod te zien. Opmerkelijk.

Maar wat meer opvalt is de ‘bewerking’ die ING doet van de cijfers. Als ik de excelsheet van huizenzoeker download met cijfers per gemeente en deze aggereer kom ik op een andere lijn. Bij mij valt namelijk vrijwel altijd in december het aanbod terug. Zoals je oliebollen eet met oud en nieuw, hoort het bericht dat ‘het woningaanbod de laatste tijd sterk daalt’ bij het eerste kwartaalbericht dat de NVM in januari brengt. Zie hieronder de verschillen:

bewerking

Het totaal verkopen op jaarbasis lijkt ING om een of andere reden te berekenen door iedere maand maal twaalf te doen. Vandaar het veel positievere beeld in de maanden met uitschieters (Juni, december) vorig jaar. Echter werden er in december meer verkochte woningen geregistreerd dan in juni, dus die piek zou hoger moeten zijn. Ik kan er geen chocola van maken, sorry. Als ik de maandelijkse transacties maal 12 doe krijg ik dit beeld:

Overigens liet ik eerder al zien dat het aanbod vooral terug loopt in het duurdere segment, waar de verkoop steeg in het goedkope segment. Ik kan me voorstellen dat een hoop mensen denken dat ze meer kunnen krijgen als ze pas volgend jaar hun huis te koop zetten.