Gemiddelde prijs per postcode

Een paar dagen geleden bracht het kadaster een API uit waarmee je toegang kunt krijgen tot gemiddelde transactieprijzen per postcodegebied tussen juli ’11 en juli ’12, plus de coördinaten per postcode. Dat laatste is best handig, tot nu toe moest je het doen met semi-illegale scrape-acties op de BAG-viewer.

De gemiddelde prijs per viercijferige postcode is echter een fopspeen niet helemaal wat we willen. Iedereen wil namelijk gewoon de transactie-overzichten per huis, om te kunnen bepalen wat een woning waard is. Dat helpt kopers (die voor deze data relatief schofterig veel geld moeten betalen) bij het bepalen van een reëel bod, en het helpt verkopers hun verliesaversie te overwinnen met ongekleurde actuele informatie. Echter verdient het kadaster daar gewoon fors geld aan en weigert ze dit vooralsnog vrij te geven ondanks het feit dat de data toch een beetje van ons allemaal is. Dat mag gewoon, vanwege <insert rechtsvorm die alleen het kadaster en juristen iets zegt>.

Gemiddelde prijs

Maar goed, ook met een fopspeen kun je leuke dingen maken. Vandaar dus bij deze drie kaarten. De eerste geeft een overzicht van de gemiddelde transactieprijs per viercijferig postcodegebied. Dit is de gemiddelde prijs van een huis en dus niet de prijs van een gemiddeld huis. Als er alleen villa’s werden verkocht, bepalen die villa’s de prijs.

(grijs=geen data; blauw <= 150k; geel <200k; oranje < 250k; rood <350k; paars >350k)

Appartementen binnen budget Jan modaal

De tweede kaart geeft aan waar je als Jan Modaal heden ten dage in je eentje een gemiddeld appartement kunt kopen. Bij blauw kan dit, bij rood kan dit niet. Bij grijs zijn er waarschijnlijk geen appartementen verkocht in het gegeven gebied.

N.b. ik ging er voor het gemak van uit dat Jan Modaal een huis kan kopen van 140.000 euro aanschafprijs.

Tussenwoningen binnen budget modaal tweeverdienersgezin

De derde kaart geeft weer waar een doodnormale tussenwoning meer kost dan 225 duizend euro. Ik koos die 225 duizend omdat dat bij mijn weten ongeveer is wat een modaal tweeverdieners gezin maximaal kan betalen lenen. Daar deed ik geen uitgebreide research naar, dus als ik er naast zit hoor ik het graag in de comments.
(blauw < = 225.000; rood >225.000)