Overijssel wil essentgeld gebruiken om bouwgrond af te schrijven

overijsselIn Overijssel hebben gemeenten zich afgelopen jaren rijk gerekend met bouwprojecten. Dat heeft geleid tot weinig realistische balansen, waar bouwgrond op staat tegen een fantasiewaarde die niet meer gerealiseerd zal worden. Ook nu projectontwikkelaars omvallen en hun grond t.e.a.b. wordt verkocht, valt moeilijk meer hard te maken voor gemeenten dat de balans klopt, zo valt te lezen in dit rapport. Het rapport concludeert in het kort dat iedere gemeente voor zich plannen heeft ontwikkeld om geld te verdienen, maar dat de plannen bij elkaar opgeteld tot een overschot aan woningen en bedrijfsruimtes zullen leiden. Daar doen de startersleningen die -hoe toevallig- op Enschede na door alle 25 gemeenten worden geboden niet aan af.

Op grond die zo duur is kan niet marktconform worden gebouwd, dus is de werkloosheid de laatste jaren juist in de Overijsselse bouw flink opgelopen. Tijd dus om af te boeken en wonen+werken mogelijk te maken tegen actuele marktkoersen, zou je denken. Er is immers heus wel vraag naar woningen, alleen niet tegen de prijs die er nu moet worden betaald. Maar nee, Overijssel komt nu met een ander plan. Het wil de -eenmalige- inkomsten uit de verkoop van Essent gebruiken om de grond tegen boekwaarde over te nemen van gemeenten, die vervolgens het bestemmingsplan door de versnipperaar halen en de grond weer tot landbouwgrond maken. Zo wordt het Essentgeld dat ook een beetje van u was gebruikt om woon- en werkruimte duur te houden. De verwachte bevolkingsgroei van 56.000 huishoudens lost men op een andere manier wel weer op kennelijk.

Dat dit plan nodig is, zegt mij overigens genoeg over de mate waarin gemeenten nog beschikken over het geld dat ze dachten te gaan verdienen door weiland tot bouwgrond op te waarderen. Vooralsnog zie ik geen voordelen van dit geheel. De winst uit de verkoop van een inkomstenbron (Essent) wordt gebruikt om vastgoed duur te houden en zo toekomstige inkomstenbronnen (inwoners+bedrijven) onmogelijk te maken. Ook vraag ik me af hoe eerlijk het zou zijn als ik ook op die bouwgrond wil bieden en de provincie koopt het geheel voor een fantasieprijs.

Voor een provincie die tegen krimp aankijkt in de jaren na 2035, zou het misschien een idee kunnen zijn om niet zomaar rücksichtslos de bestemmingsplannen te vernietigen. Er zou ook gekeken kunnen worden hoe deze grond ruimte kan bieden aan een jonge generatie die hier tegen schappelijke prijzen zouden kunnen komen wonen of een bedrijf starten. Dat biedt perspectief voor de toekomst en verlicht de druk op de randstad. Maar dan zul je bestuurders ineens wel over staatssteun horen waarschijnlijk.