Kamp erkent waardedaling door bevingen

Even vooropgesteld ben ik van mening dat mensen in Groningen volledig gecompenseerd moeten worden voor schade die ze leiden door overlast die ze ondervinden van gaswinning. Daar profiteren we met zijn allen flink van, dus dan moeten we ook solidair zijn.

Dat gezegd hebbende denk ik echter wel dat we op basis van juiste informatie beslissingen moeten nemen. Met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht is de gaswinning in slochteren weer een verkiezingsonderwerp geworden en heb ik stellig de indruk dat besluiten niet alleen op basis van troebele intenties worden genomen, maar ook onjuiste cijfers.

Afgelopen zomer verscheen een rapport van dhr. Francke (bekend van: ‘er is geen kans op een prijscorrectie’, 2010), waarin stond dat de afgelopen 20 jaar de prijzen meer zijn gestegen danwel minder zijn gedaald dan in vergelijkbare gebieden in Nederland. In dat rapport stonden cijfers tot en met het eerste kwartaal van 2013. Gister echter besloot Kamp dat dikke rapport opzij te schuiven met cijfers van het derde kwartaal:

Minister Kamp heeft voor het eerst erkend dat woningen in het Groningse aardbevingsgebied door de bevingen in waarde zijn gedaald, los van de vraag of ze aantoonbare schade hebben.

De daling vond volgens hem plaats in het derde kwartaal van 2013. Hij noemde de waardedaling “significant”. Hoe groot dat precies is, zei hij er niet bij.

Bron: NOS

Een deurtje verder bij de NOS kun je echter gewoon zíen hoe groot die daling dan was (NVM-cijfers):

slochteren

In deze grafiek is de rode lijn de landelijke prijsontwikkeling en de blauwe lijn de prijsontwikkeling in Slochteren (het blauwe gebied op de kaart). Hier kun je dus zien dat van de afgelopen 10 kwartalen het derde kwartaal van vorig jaar inderdaad onder het landelijk gemiddelde zat. De rest zat er echter BOVEN. Als ik in de kamer zat zou ik meneer Kamp vragen zijn kaarten op tafel te leggen.

 

3 comments for “Kamp erkent waardedaling door bevingen

Comments are closed.