Huizen 3,7 procent goedkoper dan december 2012

Bestaande koopwoningen waren in december 3,7 procent goedkoper dan in december 2012. De prijsdaling ten opzichte van een jaar eerder is kleiner dan in de voorgaande maand, toen bestaande koopwoningen 4,7 procent goedkoper waren.

Bron: CBS

Ondanks het grote mediaoffensief en de flink gedaalde hypotheekrente zijn huizen in 2013 dus toch goedkoper geworden. Hoorden we onlangs nog dat huizen in Amsterdam alweer duurder worden (en er zelfs geruchten gaan dat er boven de vraagprijs wordt geboden!!1!), vandaag blijft het stil vanuit de hoofdstad. Was namelijk in sommige regio’s sprake van een prijsstijging, in Amsterdam daalden de prijzen met 0,9% ten opzichte van een kwartaal eerder.

Dat is nu eenmaal hoe die dingen gaan. Maand/kwartaalcijfers fluctueren en de bak met data biedt voor iedereen genoeg handvatten nieuws te brengen hoe hij wil. De NOS bijvoorbeeld berichtte vandaag voor het eerst over de prijsdaling van 9% in juni (in werkelijkheid 9,6), maar dan wel om de daling van december in een positiever licht te brengen. Bij de presentatie van de juni-cijfers  was het akelig stil over de woningmarkt bij de NOS.

Hoewel ik bij de prijsindexen anders dan bij de transactieaantallen geen principiële bezwaren zie om met voorgaande maand of kwartaal te vergelijken, is er gewoon een stabieler beeld als je over een iets langere periode kijkt. Bij deze dus, de prijsindex bestaande koopwoningen sinds 1995:

Net als de eerste helft van 2010 vlakte de daling van prijzen in het laatste halfjaar af. Echter liep de omzet op de woningmarkt nogsteeds terug. De nominale omzet in 2013 was lager dan in 2012. Gecorrigeerd voor inflatie lijkt het voortschrijdend twaalfmaands totaal nog niet heel erg op te veren:

Bubbelonia greep het nieuwe voltooide jaar aan om zijn nog-veel-langere-termijn-grafiek te updaten. De update voor 2013 is weergegeven in blauw:

noglanger

En om bij Bubbelonia te blijven, hij doet ook vast een schotje voor de boeg voor 2014:

stef_blok_herstel_niet_wilt_zien

4 comments for “Huizen 3,7 procent goedkoper dan december 2012

 1. Fraise
  January 22, 2014 at 12:33 am

  Mooie platen, maar de analyse van de crashsnelheid is natuurlijk een grote grap. 1. wat staat er op de y-as? (misschien is het een idee deze logaritmisch te maken); 2. Uit dezelfde plaat kun je afleiden dat een crisis max 4-6 jaar duurt (zijn we er bijna?); 3. Wat betekent de rode lijn? (is er zoiets als een normale huizenprijs?); 4. Is het gemiddelde huis uit 1900 vergelijkbaar met dat uit 2000 als je kijkt naar reële kostprijs en naar het voorzieningenniveau etc.?

  Er is veel gekleurde info over de huizenmarkt. Die info wordt verspreid door banken, overheid, makelaars en andere belanghebbenden. En het is erg goed dat er tegenkrachten zijn met een (terecht) pessimistische / realistische houding. De manier om serieus genomen te blijven worden is m.i. door zelfkritisch te zijn.

  Ik ben het grotendeels met je analyses eens. Mijn inschatting is dat de markt tot 200k-250k weer goed gaat functioneren vanwege realistischer vraagprijzen en meer vertrouwen bij kopers. Dit zal leiden tot normalere verkooptijden bij stabiele reële prijzen.

  In de hogere prijsklasse (400k-500k) zijn veel huizen die niet betaalbaar zouden zijn voor de groep die er nu in woont. Die prijzen moeten zakken, mede doordat door vergrijzing de groep nieuwe kopers relatief klein is. Prijsdalingen in de hogere prijscategorie zijn in absolute zin veel groter, en daarmee ook de psychologische barrière om met verlies te verkopen. Ten slotte zijn duurdere huizen gewoonlijk ruimer en daarom is er bij de eigenaren minder urgentie om te verhuizen tenzij wanbetaling daartoe dwingt.

  Ik blijf je volgen

 2. fraise
  January 22, 2014 at 9:29 am

  Het voordeel van een logaritmische schaal is dat een 10% afwijking naar beneden een gelijke uitslag heeft als een 10% uitslag naar boven. Een inflatiecorrectie kun je m.i. dan nog steeds hanteren (ben geen wiskundige). Als je huizen uit 1600 gebruikt om een gemiddelde prijs uit te rekenen dan ga je wel erg kort door de bocht. Als ik nu een jaren-60 woning zou kopen en ik ga daar met vrouw en max twee kinderen wonen, dan krijg ik relatief meer huis dan de eerste bewoners die er met 7 kinderen is woonden. Heb je toevallig een plaatje van de woonkosten als % van inkomen sinds 1600? 😉

  • January 22, 2014 at 8:25 pm

   Hey Fraise, ik vind dat je wel héél makkelijk zaken die jij niet begrijpt afdoet als onzin, of “grote grap”. Je zou bijvoorbeeld ook gewoon kunnen vragen waar de info vandaan komt. Dan zou je misschien een antwoord kunnen krijgen waar je iets van leert. Of je zou voor de grap zélf eens een bijdrage kunnen leveren, in plaats van verwachten dat een ander naar jouw pijpen danst. Nu komt het een beetje over alsof je overal tegen bent, zonder zelf te weten waar je eigenlijk precies tegen bent. Dus kleine tip: Met een open geest bereik je meer dan met een gesloten geest.

Comments are closed.