Huizen 3,7 procent goedkoper dan december 2012

Bestaande koopwoningen waren in december 3,7 procent goedkoper dan in december 2012. De prijsdaling ten opzichte van een jaar eerder is kleiner dan in de voorgaande maand, toen bestaande koopwoningen 4,7 procent goedkoper waren.

Bron: CBS

Ondanks het grote mediaoffensief en de flink gedaalde hypotheekrente zijn huizen in 2013 dus toch goedkoper geworden. Hoorden we onlangs nog dat huizen in Amsterdam alweer duurder worden (en er zelfs geruchten gaan dat er boven de vraagprijs wordt geboden!!1!), vandaag blijft het stil vanuit de hoofdstad. Was namelijk in sommige regio’s sprake van een prijsstijging, in Amsterdam daalden de prijzen met 0,9% ten opzichte van een kwartaal eerder.

Dat is nu eenmaal hoe die dingen gaan. Maand/kwartaalcijfers fluctueren en de bak met data biedt voor iedereen genoeg handvatten nieuws te brengen hoe hij wil. De NOS bijvoorbeeld berichtte vandaag voor het eerst over de prijsdaling van 9% in juni (in werkelijkheid 9,6), maar dan wel om de daling van december in een positiever licht te brengen. Bij de presentatie van de juni-cijfers  was het akelig stil over de woningmarkt bij de NOS.

Hoewel ik bij de prijsindexen anders dan bij de transactieaantallen geen principiële bezwaren zie om met voorgaande maand of kwartaal te vergelijken, is er gewoon een stabieler beeld als je over een iets langere periode kijkt. Bij deze dus, de prijsindex bestaande koopwoningen sinds 1995:

Net als de eerste helft van 2010 vlakte de daling van prijzen in het laatste halfjaar af. Echter liep de omzet op de woningmarkt nogsteeds terug. De nominale omzet in 2013 was lager dan in 2012. Gecorrigeerd voor inflatie lijkt het voortschrijdend twaalfmaands totaal nog niet heel erg op te veren:

Bubbelonia greep het nieuwe voltooide jaar aan om zijn nog-veel-langere-termijn-grafiek te updaten. De update voor 2013 is weergegeven in blauw:

noglanger

En om bij Bubbelonia te blijven, hij doet ook vast een schotje voor de boeg voor 2014:

stef_blok_herstel_niet_wilt_zien

4 comments for “Huizen 3,7 procent goedkoper dan december 2012

Comments are closed.