Rentesubsidie, woonquote en huishoudschuld

Bubbelonia maakt zijn naam waar met een bubblechart. In onderstaande grafiek zie je de rentesubsidie afgezet tegen de gemiddelde woonquote in een land:

HRA_woonquote_schulden

 

 

5 comments for “Rentesubsidie, woonquote en huishoudschuld

 1. wouter
  February 14, 2014 at 8:00 am

  tja…alhoewel ik tegen de HRA ben is dit alleen maar een correlatie – grafiekje . Beetje mee oppassen. Er is ook een correlatie tussen het aantal alcoholisten en priesters per dorp in Schotland (bij wijze van spreken).

  • De starter
   February 14, 2014 at 9:40 am

   mee eens. Er zullen zelfs mensen zijn die beweren dat de hoge woonlasten de rentesubsidies noodzakelijk maken. Die vind je meestal in de hoek van VEH en de bouwlobby.

  • February 18, 2014 at 10:50 pm

   Ben ik ook met je eens hoor Wouter. Maar ik denk wel dat dit inzicht kan bijdragen aan het ontkrachten van het kul-argument dat HRA juist dat broodnodige extraatje is voor de arme slechtbedeelden in onze samenleving, zodat zij tócht de Dutch Dream van het bezitten van een huis kunnen waarmaken. Deze grafiek zou toch op zijn minst mensen tot denken aan kunnen zetten 😉

   Natuurlijk komt er bij het scheefsubsidie HRA-probleem nog veel meer kijken en zijn de overwegingen veel diepgaander. Ik heb eerder al eens geprobeerd dat samen te vatten in deze http://marketupdate.nl/nieuws/economie/woningmarkt/infographic-stop-met-de-hypotheekrenteaftrek/ maar ook die is allesbehalve compleet.

 2. Tim
  February 14, 2014 at 12:19 pm

  Aan griekenland en Finland te zien spelen zijn er ook andere invloeden op de woonquote, wat wel heel duidelijk is dat wij Nederlanders relatief veel van ons inkomen in onze huizen (of schulden) steken en dat wij relatief veel schulden hebben.

  Is het ook niet zo dat Nederland veel schaarste creeren op de woonmarkt door ruitmelijke ordening waardoor wij elkander meer beconcurreren op de bestaande voorraad waardoor wij meer geld in een huis steken om goed te kunnen wonen?

  • February 18, 2014 at 10:59 pm

   1) Natuurlijk zijn er allerlei andere zaken ook van invloed op de woonquote. Griekenland: Als ineens je hele economie in elkaar stort, dan kun je er donder op zeggen dat je woonquote sterk gaat stijgen: Inkomens vallen voor veel mensen weg (of worden veel lager), maar woonkosten volgen natuurlijk niet zomaar. Ik heb de woonquotes-grafiek voor 2007 ook gezien (zelfde bron); daar staat Griekenland nog NIET op 1.

   2) Nu probeer je een verklaring te vinden om de “uitzonderlijke situatie van NL” als het ware “goed te praten”. Ja kunt je doen. Maar stel dat jouw verklaring voor de NLse situatie klopt, hoe verklaar je de hoge woonquotes van Denemarken en Zwitserland dan weer? 😉 Het is met deze dingen NOOIT een simpel 1-2-tje. Er komt altijd meer bij kijken dan je zomaar even op de achterkant van een bierfiltje kunt uitleggen. Er is dan ook niemand die beweert dat rentesubsidie de énige verklarende inputvariabele van de hoogte van de antionale woonquote is.

   Maar dat er een positieve correlatie is tussen rentesubsidie en woonquote is toch opmerkelijk te noemen. Als de vaakgehoorde argumenten voor HRA zouden kloppen, zou deze correlatie negatief moeten zijn 😉 Aangezien dat duidelijk niet het geval is, zouden die argumenten best wel eens fout kunnen zijn. Daar gaat het hier om.

Comments are closed.