Transactieaantallen per prijssegment in vierde kwartaal 2013

Vandaag verscheen de nieuwe editie van ‘terzake‘ van het kadaster. Hier staan altijd de transactieaantallen per prijssegment per kwartaal in. Tijd dus om de grafieken die ik eerder liet zien door te trekken naar het vierde kwartaal:

Voor heel 2013 geldt dat alleen de segmenten tot twee ton het beter deden dan een jaar eerder. Wat opvalt is dat er bijna zesduizend of 17% minder woningen verkocht werden tussen de twee- en drie ton.

Wanneer je alle kwartalen op een rij zet en indexeert op het beste kwartaal van 2008, zie je dat afgelopen jaren zich vooral kenmerken door grote schommelingen door seizoensinvloeden en veranderende wetgeving:

Om seizoensinvloeden uit te sluiten en een leesbaardere grafiek te krijgen kun je ook alleen kijken naar de vierde kwartalen van ieder jaar. Daar valt op dat afgelopen kwartaal, wat toch vrij vaak als ‘topkwartaal’ wordt gekenmerkt de laatste tijd, alleen de twee goedkoopste segmenten op het niveau waren van voor de crisis. Ook hier valt mij vooral de grote terugval op in het segment tussen twee- en drie ton:

Een niet geïndexeerde grafiek van de transactieaantallen in het vierde kwartaal ziet er alsvolgt uit:

Tot slot geeft onderstaande grafiek aan hoe groot het marktaandeel is van ieder prijssegment:

4 comments for “Transactieaantallen per prijssegment in vierde kwartaal 2013

 1. De gestarte
  February 25, 2014 at 8:54 am

  Een huis van 510k EUR in 2008 is misschien maar 405k EUR in 2014. Dan zit dat huis in eens in een ander prijssegment.
  Dus de lage segmenten hebben relatief gezien steeds meer huizen bij dalende prijsen. Is het mogelijk om de transactiecijfers van het prijssegment te corrigeren voor de grootte van het prijssegment? Dan kan je voor dit effect schonen.

  Mogelijk zien we dan het (vermoedelijke) effect dat er relatief weinig doorstroming is de laatste jaren.

  • De starter
   February 25, 2014 at 9:28 am

   Een dergelijke schoning zou idd wenselijk zijn, maar hoe? Het is mijn indruk dat de prijsdaling in het segment vijf ton relatief ook groter is dan in het segment 1 a 2 ton.
   Een probleem zit er ook in dat kadaster de daadwerkelijke verkoopprijs heeft, waar je tot het moment van de verkoop alleen met de vraagprijs kunt vergelijken. Eigenlijk zou je willen weten hoeveel woningen met een bepaalde -verkoop-prijs er uniek te koop zijn gezet in een jaar.

   Misschien moet ik eens een representatieve steekproef nemen van het aanbod op funda om te kijken hoe het aanbod door de prijssegmenten beweegt.

   • Jan
    February 25, 2014 at 2:53 pm

    Een funda-steekproef heeft ook nadelen. Woningen in hogere prijssegmenten staan langer te koop, dat is vrij normaal. De vraag is of, en hoeveel, ze nu langer te koop staan dan voor de crisis.

    Daarnaast worden woningen in hogere segmenten minder vaak verkocht. Een appartement van een ton groei je binnen een paar jaar uit, in een huis van 500k+ blijf je lang wonen.

    Beter zou het zijn om de segmenten niet op te delen in tonnen, maar in percentages van de gemiddelde prijs.

    • De starter
     February 25, 2014 at 8:38 pm

     Alleen is die data weer niet vrij beschikbaar ­čÖé

     Met de steekproef bedoelde ik dat ik een set van 1000 woningen zou kunnen volgen om te kijken hoe ze verkopen / afwaarderen.

Comments are closed.