BKR: kijk naar hoogte hypotheek bij aanschaf auto

In 1982 speelde dezelfde discussie

In 1982 speelde dezelfde discussie

Nadat een half jaar geleden het BKR per ongeluk communiceerde over zowel het aantal nieuw geregistreerde wanbetalers als het aantal ‘doorgestreepte’, had ik goede hoop dat deze cijfers vandaag in het persbericht zouden zitten. Helaas besloot BKR toch weer om alleen het lopende aantal wanbetalers te noemen, wat opliep met 8.769 naar 100.581. Dit betekent dat er minstens 8769 nieuwe gevallen bijkwamen, maar hoeveel mensen hun schuld hebben ingelopen of hun hypotheek beëindigden na (gedwongen?) verkoop al dan niet met restschuldregeling blijft onbekend.

Bij Daskapital kreeg men hetzelfde verhaal als ik van de voorlichter en daar kun je lezen hoe het niet melden van de uitstroom de cijfers negatief zou kunnen beïnvloeden. Zelf denk ik echter dat het de cijfers juist positief kan beïnvloeden, omdat de uitstroom door (gedwongen) verkoop zou kunnen gaan toenemen. Feit blijft dat BKR het lijstje gewoon in bezit heeft maar niet wil communiceren. Men is bang voor verkeerde conclusies omdat iedereen nieuwsberichten slechts diagonaal doorleest. Sja, nu kunnen we alleen maar kunnen speculeren naar de volledige cijfers en ik prijs mij juist gelukkig met lezers die wél willen weten hoe het exact zit.

Het krijgen van dit halve getal is wat mij betreft een beetje een fopspeen dus. Maar nadat die irritatie weg zakt valt in het persbericht en bij BNR een hele interessante boodschap te lezen. Het BKR pleit ervoor om de hoogte van (hypotheek)schulden te registreren zodat consumenten beter kunnen worden geadviseerd bij het aangaan van een nieuw krediet. Deze registratie zou dan dus al moeten plaatsvinden vóór er betalingsachterstanden zijn en kan gebruikt worden wanneer je een consumptief krediet wilt aanvragen.

Op zich is het natuurlijk prima om problematische schulden te bestrijden door geldverstrekkers inzicht te bieden in de lopende verplichtingen van een klant. Aan de andere kant roept het wel wat vragen  bij me op. Wat voor normen zouden banken bijvoorbeeld gaan hanteren? Bij de aanvraag van een hypotheek kun je de GHF of NIBUD regels er bij pakken, maar worden die dan ook gebruikt als je een week na afsluiten van je hypotheek een auto of TV wilt kopen? En als je dan een maximale hypotheek hebt kun je dus geen nieuwe kredieten meer aanvragen? Hoe pakt dat dan uit voor mensen die onder soepeler regels een hypotheek afsloten en nu eigenlijk al teveel lenen? En wat kun je dan allemaal niet meer kopen/lenen? Gaat het om creditcardbetalingen, telefoonabonnementen, of moet ik alleen denken aan auto’s? En mijn spaarsaldo dan, moet ik dat bij ieder nieuw krediet laten zien, of automatiseren we dat ook?

Het bericht laat me met meer vragen achter dan het beantwoordt vrees ik.

3 comments for “BKR: kijk naar hoogte hypotheek bij aanschaf auto

 1. László
  April 24, 2014 at 9:22 pm

  Bij de NHG sneltoets moet de “Hoogte van de maandelijkse financiële verplichtingen:” opgegeven worden. Dit wordt afgetrokken van het bedrag dat aan de hypotheeklast besteed kan worden. Er wordt vaak gesproken over een woonquote, maar NHG noemt het netjes financieringslast. Serieuze consumptiefkredietverstrekkers vragen naar dagafschriften om huur/hypotheeklasten en inkomen te controleren zodat ze de kredietwaardigheid kunnen bepalen. Dit kost echter tijd en expertise van verkoper en dat willen ze graag uitbesteden.

  • László
   April 24, 2014 at 9:51 pm

   En die BKR-toets doen ze natuurlijk al. Kijk maar naar de deelnemerslijst van BKR. Alle deelnemers zijn verplicht om te melden en te toetsen bij het aan de man brengen van een krediet.

Comments are closed.