Transacties per prijsklasse eerste kwartaal

Het kadaster zette gister de nieuwste uitgave van ‘terzake‘ online. Hierin kun je ieder kwartaal lezen hoe de transactieaantallen per prijsklasse het voorgaande kwartaal zijn geweest. Hoewel dit misschien wel even veel zegt als het reguliere persbericht over de transactieaantallen iedere 21e van de maand krijgen de cijfers over het algemeen bijzonder weinig aandacht.

 

Bovenstaande grafiek bevat allereerst het absolute aantal transacties. Hier kun je zien dat het marktaandeel van huizen tussen de een en twee ton veruit het grootst is, gevolgd door de huizen tussen twee en drie ton.


Als ik vervolgens de aantallen indexeer op het tweede kwartaal van 2008, kun je zien hoe de markt voor huizen onder de honderdduizend euro als enige is gegroeid sinds de crisis. De markt voor huizen tussen honderd- en tweehonderdduizend heeft een relatief kleine klap gehad, maar boven de twee ton is de markt hoe duurder hoe dunner.
Overigens is het waarschijnlijk dat een aantal huizen die nu onder de twee ton worden verkocht in 2008 tussen twee en drie ton hadden moeten opbrengen. De cijfers zeggen dan ook niet per se dat er mindere huizen worden verkocht, maar in welk prijssegment er nog verkocht werd.


Omdat seizoenen veel invloed hebben op het aantal gepasseerde woningen bij het kadaster, zie je in bovenstaande grafiek alleen de eerste kwartalen van ieder jaar. Dit geeft een rustiger beeld. Wat je ziet is dat er 29% meer woningen van onder een ton werden verkocht afgelopen kwartaal dan in 2008. Er werden in 2008 echter bijna tweemaal zoveel huizen verkocht van tussen de drie en vier ton, zelfs twee en een half keer zoveel huizen van vijf ton of meer.

Er wordt in ieder segment iets meer verkocht dan vorig jaar, echter was vorig jaar het eerste kwartaal historisch slecht vanwege veranderde belastingregels. De volkswijsheid lijkt te zijn dat een stijgend aantal transacties ook een stijgende prijs zou betekenen. Ik denk echter dat het om de verhouding tussen vraag en aanbod gaat. De vraag neemt dan wel ietsje toe, voor alle woningen boven de drie ton is de vraag nog onder het niveau van 2012 toen prijzen fors daalden. Als echter genoeg mensen de volkswijsheid geloven leidt dat kennelijk ook tot prijsstijgingen. Misschien ‘helpen’ de schenkingen van rijke ouders de laatste tijd hier ook bij.

2 comments for “Transacties per prijsklasse eerste kwartaal

  1. bryan
    May 28, 2014 at 2:16 pm

    0-100k neemt enorm toe omdat het vroeger niet bestond 😉

Comments are closed.