Als we onze verantwoordelijkheid nemen is er geen knelpunt op de huurmarkt

Meer vraag naar vrije sector huur en minder naar (koop)starterswoningen zou geen heel moeilijk probleem moeten zijn

Vandaag bracht De Nederlandsche Bank (DNB) een persbericht uit. Hierin zegt ze namens het financiëel stabiliteitscommité (AFM, DNB, MinFin) samen met het Centraal Planbureau (CPB) te gaan onderzoeken of de maximale hypotheek kan worden teruggebracht naar 80% van de verkoopwaarde van een huis. Zonder dat er enige noodzaak tot een persbericht was kiest men er kennelijk voor om ons van dit deel van hetgeen besproken is op de hoogte te brengen.

Ik kan me niet voorstellen dat dit alles is wat is besproken, ook het hoge aantal betalingsproblemen door scheidingen in combinatie met een lening op twee inkomens moet haast de revue zijn gepasseerd. Desondanks lijkt dit me een keurige manier om te peilen wat voor reacties deze plannen in de maatschappij oproepen en om de geesten rijp te maken voor een ingrijpen op de hypotheekmarkt.

DNB erkent dat de noodzaak om een flink bedrag te sparen zal leiden tot een toegenomen behoefte om (eerst) te huren. Dit is reden voor DNB om verder onderzoek te laten doen naar de haalbaarheid en reden voor o.a. NVM en dhr. Boelhouwer om te wijzen op de onhaalbaarheid van dit plan. Nu ben ik normaal gesproken wel van de beren op de weg, maar dit probleem zie ik totaal niet.

Als iedereen die tot voor kort een ‘starterswoning’ zou hebben gekocht de komende 10 jaar gaat huren, betekent dat dat iedereen die de komende 10 jaar een ‘starterswoning’ wil verkopen een dik probleem heeft. Nu kun je de schuld geven aan het verscherpen van de leennormen, maar persoonlijk denk ik dat het mis ging bij het versoepelen en het slechts een kwestie van tijd was tot ze weer zouden worden aangescherpt. Als je vindt dat iedereen lekker zelf moet kunnen bepalen hoeveel hij leent en/of aflost kan ik je daar ook in volgen, maar dan wel graag zonder staatsgaranties en subsidies.

De mensen die afgelopen jaren dus zijn aangemoedigd om vanwege de lage rente NU TOE TE SLAAN, zouden zomaar klem kunnen komen te zitten in een huis dat niet voldoet aan hun woonwensen zodra er gezinsuitbreiding komt. Het typerende aan de meeste ‘starterswoningen’ is namelijk dat ze te klein zijn wanneer je er een gezin wilt stichten of eigenlijk per definitie nooit gekocht werden om er te blijven.

We hebben een verantwoordelijkheid te nemen naar een generatie die wel móest kopen en niet meer weg kan

Voor mij ligt de oplossing dan ook voor de hand. Vorm de starterswoningen om tot vrije sector huurwoningen. Laat het op te richten Nederlands Investerings Instituut dat moet gaan investeren ‘in Nederland‘ niet haar geld in hypotheken steken, maar in het flexibiliseren van de woningmarkt. Natuurlijk ligt er een groot moral hazard op de loer als straks onverkoopbare ‘starterswoningen’ worden opgekocht om via een investeringsmaatschappij te gaan verhuren. Maar we hebben een hele generatie geen alternatieven geboden dan te kopen en zullen toch ook verantwoordelijkheid moeten nemen om hen verder te helpen.

2 comments for “Als we onze verantwoordelijkheid nemen is er geen knelpunt op de huurmarkt

  1. M1
    June 4, 2014 at 11:01 pm

    Ik zie geen 80% vermeld?

Comments are closed.