Verkoop woningen boven vier ton gehalveerd

In het tweede kwartaal van 2014 werden amper half zoveel woningen van boven de vier ton verkocht als in het tweede kwartaal van 2008. Boven de vijf ton werden er zelfs ruim 55% minder woningen verkocht. Ook ten opzichte van andere crisisjaren vertonen de duurdere segmenten nog geen herstel. Dat blijkt uit cijfers die het kadaster gister publiceerde in haar brochure ‘ter zake‘.

 

Het herstel van het aantal transacties op de woningmarkt lijkt nog altijd vrijwel geheel te danken aan het segment onder de twee ton. Vergeleken met 2010 werden er 69% meer huizen van onder de ton verkocht en 19% meer tussen de een- en twee ton. Alles boven de twee ton verkocht slechter dan in crisisjaar 2010. Omdat begin 2013 de verkoop stil viel na een run op deels aflossingsvrije spaarhypotheken is er in alle prijsklassen een plus te zien ten opzichte van vorig jaar.

In onderstaande grafiek zie je het aantal verkochte woningen dat door het kadaster ieder kwartaal werd geregistreerd. Gezien de seizoenseffecten op de woningmarkt geeft dit een wat onrustig beeld.

1 comment for “Verkoop woningen boven vier ton gehalveerd

  1. Johan J.
    August 25, 2014 at 7:18 pm

    Zou je niet de prijszakking moeten meenemen? Als iedereen 20% kwijt is, zou je huis eerst 6 ton moeten hebben gekost, voor je nu nog boven de 5 ton geregistreerd wordt.
    Daarnaast is het best mogelijk dat dat segment extra door prijsdaling is geraakt, en je oorspronkelijk misschien wel 6,5 ton moet hebben neergelegd.

    Dat zegt niet zoveel over het aantal transacties dat zich in de top van de markt afspeelt. Alleen dat die top dus lager ligt.

Comments are closed.