Hoeveel jaarsalarissen kost een huis?

Ondanks de rijkdom aan indexen die de ontwikkeling in huizenprijzen per land opsommen, leek er maar steeds nergens een grafiek te vinden die de huizenprijzen voor verschillende landen vergelijkbaar maken. Hoe ze hem sinds 2012 hebben weten te verstoppen weet ik niet, maar zojuist duikelde een fanatieke zeepbeller hem voor ons op. De grafiek verdient wat mij betreft gelijk een eigen post:

price-to-income

 

Als ik een hele ruwe schatting moet maken, denk ik dat we inmiddels rond de 4,5 uitkomen. Het besteedbaar inkomen is sinds 2011 ongeveer gelijk gebleven en prijzen daalden sindsdien zo’n 10 procent.

13 comments for “Hoeveel jaarsalarissen kost een huis?

 1. Krisp
  September 8, 2014 at 9:40 pm

  Het lijkt erop dat we dan op een heel normale plek staan… Zijn onze huizen dan wel overpriced?

  • Heinz
   September 9, 2014 at 6:36 am

   Ze zijn overpriced, en niet een beetje ook. Kijk je naar jaren 80 zit Nederland op 2,5. Daarnaast is verhoudingsgewijs de woningprijs veel sterker gestegen.

   • László
    September 9, 2014 at 9:29 am

    Waarom dalen ze dan niet meer? De stap van hoog naar overpriced moet je even uitleggen. Misschien zijn er wel andere factoren die het prijspeil in NL ‘mede’ bepalen.

 2. László
  September 9, 2014 at 6:30 am

  Als ik huurder was zou ik roepen dat de salarissen te laag zijn in NL. Als er dan een oplossing komt heeft iedereen er wat aan.

  • ph4ge
   September 9, 2014 at 10:49 am

   Ik zou het dan eerder zoeken in lagere belastingen, voor iedereen. Simpelweg de HRA afschaffen en het via de IB 1:1 teruggeven zou al een hoop oplossen. Nu zit er impliciet een enorme subsidie van mensen zonder hypotheek naar mensen met hypotheek in het systeem wat een hoge prijs mede veroorzaakt.

   Door het verhogen van de toch al hoge loonkosten in Nederland zouden we onszelf uit de internationale markt prijzen.

   • László
    September 9, 2014 at 12:04 pm

    Mee eens, het gaat tenslotte om het besteedbaar inkomen.

 3. Matthijs
  September 9, 2014 at 6:38 pm

  Oei de huizenprijzen dalen….. de rente dan maar verlagen naar 0,00 % ipv 0,05?
  Natuurlijk zijn de huizen veel te duur. Prijzen die met allerlei kunstmatige ingrepen hoog worden gehouden.
  En besteedbaar inkomen hetzelfde? Geloof er niets van…

  • De starter
   September 9, 2014 at 8:47 pm

   nominaal bleef het ongeveer gelijk. Dat je er door inflatie minder voor kunt kopen en/of minder over houdt voor een hypotheek is een tweede 😉

  • Vincent
   September 15, 2014 at 10:05 am

   Inderdaad zegt disposable income niet zoveel over koopkracht. Ik vermoed zelfs dat, afgezien van de belasting op arbeid, de overige belastingen (wegenbelasting, ozb, btw, accijnzen, gemeentebelasting etc.) buiten beschouwing worden gelaten.
   Bovendien zit in NL de door ons zo geliefde zorgpremie niet als belasting geincasseerd (hoewel het dat feitelijk wel is). Ook daar gaat de vergelijking met landen die dat wel doen, mank.

 4. Peter
  September 9, 2014 at 11:39 pm

  Volgens mij is het in dit verhaal ook relevant om te kijken wat men tegenwoordig kwijt is aan primaire levensbehoefte, ons reëel inkomen is door de jaren heen flink omhoog gegaan waardoor er denk ik meer ruimte is om een groot gedeelte van het inkomen te besteden aan een huis. Helaas nog geen gegevens over kunnen vinden om dit te ondersteunen

 5. Apekool
  September 14, 2014 at 9:57 am
 6. Frank
  September 22, 2014 at 9:34 am

  Lastige van dit soort grafieken is in hoeverre de onderliggende cijfers echt een goed beeld schetsen. Neem b.v. het verplichte pensioensparen van de meeste werknemers Nederland, dit scheelt ca. 20% op de bruto loonsom. Dus het disposable income in Nederland wordt hierdoor gedrukt. In vrijwel alle andere landen moeten mensen zelf hun pensioen grotendeels opbouwen uit hun disposable income. En in de VS b.v. is de belastingdruk op het inkomen relatief laag, maar ze betalen erg veel onroerend goedbelasting, in hoeverre zit dat wel of niet in het disposable income. Ik denk dat de bewegingen in de tijd met deze grafiek goed in kaart gebracht worden, maar dat de absolute getallen voorzichtig geinterpreteerd moeten worden.

  • De starter
   September 22, 2014 at 2:55 pm

   Zeker, mee eens. Moet trouwens nog reageren op een mail van Dallas Fed hierover. Ik had ze gewezen op bovenstaande grafiek en wilde ze aanmoedigen om deze op te nemen in hun dataset (die hier onder ‘internationale prijsindexen’ te vinden is.
   Kreeg een uitgebreide mail terug wat voor indicatoren ik dan allemaal zou willen zien. Dat is nogal wat. Want bij iedere indicator die je post vliegen de mitsen en maren om je oren. Het gros van de mensen wíl ook helemaal niet dat eea te vergelijken is. Voer voor een blog 🙂

Comments are closed.