Iets minder verkopen in augustus, maar nogsteeds best goede maand

In augustus 2014 registreerde het Kadaster 12.328 verkochte woningen. Dit is een stijging van 23,6% ten opzichte van augustus 2013 (9.977). Hoewel er 1.555 woningverkopen minder werden geregistreerd dan vorige maand, is het aantal verkopen nog (ruim) hoger dan de augustusmaanden van afgelopen jaren.

Tot 1 juli kwamen woningen tot 273.584 euro in aanmerking voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), sindsdien ligt de grens op 250.000 euro. Hierdoor zouden in juli en augustus iets meer woningen van eigenaar kunnen zijn gewisseld omdat kopers haast maakten, maar ik verwacht niet dat dit effect groot is.


In de eerste acht maanden werden 89.248 woningen getransporteerd. Dat is 38% meer dan vorig jaar in dezelfde periode, maar vorig jaar was niet erg representatief. In een gemiddeld jaar ná 2008 werden er ruim achtenzeventig duizend woningen getransporteerd de eerste acht maanden. Het huidige jaar scoort daarmee tot nu toe 14% beter dan een gemiddeld crisisjaar.

Omdat afgelopen maand meer werd verkocht dan dezelfde maand vorig jaar, loopt het totaal aantal verkopen op jaarbasis op naar 134.505. Als de huidige trend zich doorzet zal dit aantal tot het einde van het jaar blijven oplopen.

Omdat veel mensen denken dat de schenkingsvrijstelling per 1 januari afloopt, zou er tegen het einde van het jaar een tijdelijke extra opleving kunnen ontstaan. Overigens wordt de regeling in werkelijkheid slechts teruggebracht van een maximale schenking van een ton naar maximaal 52 duizend euro. Ook zal de regeling voor een iets beperktere groep mensen zal gelden.

Meer cijfers staan in het vastgoed dashboard van het kadaster, volgende week maandag maakt het CBS de prijsontwikkeling bekend.

4 comments for “Iets minder verkopen in augustus, maar nogsteeds best goede maand

 1. Jan
  September 17, 2014 at 10:15 am

  “Omdat afgelopen maand meer werd verkocht dan dezelfde maand vorig jaar, loopt het totaal aantal verkopen op jaarbasis op naar 134.505. Als de huidige trend zich doorzet zal dit aantal tot het einde van het jaar blijven oplopen.”

  Volgens mij bedoel je iets anders dan je zegt…

  • De starter
   September 17, 2014 at 1:04 pm

   hmm, help me even – ik zit vast in mijn eigen denkpatroon volgens mij. Ik snap mezelf wel 🙂

 2. Jan
  September 19, 2014 at 10:21 am

  Het komt vooral door je zin ‘het aantal verkopen op jaarbasis’. Dat zou ik interpreteren als ofwel YTD, ofwel als 12*huidige maand. Maar jij bedoelt ‘aantal verkopen in afgelopen 12 maanden’. Misschien ligt ‘t aan mij.

  • De starter
   September 19, 2014 at 3:05 pm

   Ah, dan snap ik de verwarring. Hoop dat ik er volgende keer aan denk, dank.

Comments are closed.