IMF: maak bestaande aflossingsvrije hypotheken duurder

IMF bracht vandaag een rapport uit over de financiële gezondheid van Nederland. In grote lijnen lijkt het of men gewoon de boodschap van het kabinet samenvat over de woningmarkt: ‘meer duidelijkheid en vertrouwen waardoor prijzen weer stijgen’.

De meningen lopen echter uiteen als het gaat om huishoudschulden. Het kabinet heeft dan wel annuïtair aflossen min of meer verplicht voor nieuwe hypotheken en het schroeft stukje bij beetje de maximale lening ten opzichte van de waarde van een woning terug, het IMF stelt voor ook bestaande hypotheken aan te pakken en vindt de huidige Loan-to-Value (LTV) nog te hoog.

Zo valt te lezen dat met een hogere risico opslag voor aflossingsvrije hypotheken vaker zou worden gekozen voor een hypotheek die wordt afgelost. Omdat dat bij nieuwe gevallen altijd het geval is, bedoelt men hier dus dat bestaande aflossingsvrije hypotheken duurder moeten worden gemaakt. Om financiële risico’s voor banken te beperken zouden ook de leningen ten opzichte van de waarde van de woning omlaag moeten, naar zo’n 80%. Als de overheid nu vast duidelijkheid zou geven dat na 2018 mensen 20% eigen geld mee moeten nemen (ex. kosten koper) zouden zij nog tijd hebben om hiervoor te sparen, aldus het IMF.

Ruimte om te sparen zouden jongeren kunnen krijgen als de pensioenbetalingen die zij doen in evenwicht wordt gebracht met waar ze recht op hebben tegen de tijd dat ze met pensioen gaan. Op dit moment betalen jongeren onevenredig veel voor hun pensioen volgens het rapport.

imfoverhang

 

imfltv

14 comments for “IMF: maak bestaande aflossingsvrije hypotheken duurder

 1. László
  October 6, 2014 at 7:01 pm

  Het is toch net alsof je het niet prettig vindt dat de prijzen niet meer dalen. Kijk ook af en toe even naar je FundaTracker Verkopen. IMF kijkt net als jij en ik naar de CBS cijfers en weet precies welke steunmaatregelen er zijn (en aflopen). Conclusie: rust en vertrouwen op de huizenmarkt. Niks meer, niks minder, zeker geen euforie. Maar doe nou niet net of het erg is wat er nu gebeurt of onverwacht.
  Wat de LTV betreft. Zou eigenlijk een zaak van de banken moeten zijn, maar ja, die zijn overeind gehouden en nemen hun verantwoordelijkheid dus niet. 2018 ligt na de verkiezingen en dit kabinet gaat zich daar niet verder meer aan branden, ze hebben de toon gezet maar laten verdere maatregelen over aan hun opvolgers.
  Maar misschien komt de ECB met een oplossing. LTV boven 90% moet als consumptief krediet gezien worden bijvoorbeeld (terecht imho).

  • Quentor
   October 7, 2014 at 5:59 am

   Het wordt duidelijk dat het IMF licht anders denkt over de toekomst van de huizenmarkt dan het kabinet of menig Nederlander. IMF raadt toch duidelijk aan verder te hervormen. Het kabinet lijkt zich vooral te richten op een “niet aanraken anders gaat het kapot”-beleid. Ik vind het wel een goed stuk. Het geeft je in elk geval een idee wat er mogelijk nog aan zit te komen. Als dat over de lange termijn wordt uitgespreid hoeft dat ook helemaal niet rampzalig te zijn.

   Het lijkt overigens net alsof je het prettig vindt dat de huizenprijzen weer stijgen…

   • László
    October 7, 2014 at 7:31 am

    “Het lijkt overigens net alsof je het prettig vindt dat de huizenprijzen weer stijgen”
    Over stijgen heb ik het niet gehad, niet dalen waren mijn woorden.

    Ik verbaas me er slechts over, want ik had dat begin dit jaar ook niet verwacht.

    Ik verbaas me nog meer over mensen die de huidige ontwikkeling ontkennen of die er zuur over doen.

    Voor de volledigheid, de crisis is nog niet voorbij.

    Wat betreft deregulering, een kabinet zit max 4 jaar, ze laten dat over aan hun opvolgers (had ik al gezegd overigens).

 2. jongere koper
  October 6, 2014 at 8:28 pm

  Als jongere huizenbezitter ben ik het roerend eens met dit rapport. Hopelijk doet men er wat mee.

 3. Quentor
  October 7, 2014 at 9:26 am

  “Over stijgen heb ik het niet gehad, niet dalen waren mijn woorden.”

  Nog steeds: Het lijkt overigens net alsof je het prettig vindt dat de huizenprijzen weer stijgen. Dat zijn niet je woorden, maar dat was de indruk die je op mij wekte.

  “Ik verbaas me nog meer over mensen die de huidige ontwikkeling ontkennen of die er zuur over doen.” Ik verbaas me niet over de mensen die er zuur over doen (wel die het ontkennen), maar hoe krijg je die indruk op basis van dit artikel?

  • László
   October 7, 2014 at 6:00 pm

   Mij persoonlijk raakt het niet, maar een groot deel van NL slaapt een stuk beter als de prijzen niet meer dalen. Dus waarom zou ik niet bij zijn als er een kleine stijging in de prijzen te zien is. Het is voor veruit de meeste mensen beter als het aantal verkopen stijgt en de prijsstijging dobbert tussen de 0 en 3%. Net veel meer, want dan krijgen veel mensen weer rare ideeen (het kan niet op en zo).

   • Matthijs
    October 7, 2014 at 6:49 pm

    Wanneer men 80% LTV kan lenen betekent dit verdere daling van de huizenprijzen.
    1 zwaluw, die naar mijn idee wordt veroorzaakt door de ruime schenkingsregeling, maakt nog geen zomer.
    Prijzen gaan dan ook vanaf 2015 weer in een rap tempo omlaag. Leencapaciteit neemt verder af, er komen meer huizen op de markt (ook op dit moment) en de rente moet gaan stijgen in navolging van verhogingen van de BOE en de FED.
    Een ieder die een beetje verstand heeft koopt nu beslist niet. een correctie van 20% of meer wordt de komende 2 a 3 jaar realiteit.

    • László
     October 7, 2014 at 7:13 pm

     Oh, jij hebt een glazen bol?
     Het is slechts jou verwachting, al of niet goed gefundeerd. Over de daling van 20% die we nu achter de rug hebben, hebben we 5 jaar gedaan. Begin dit jaar zijn zowel de LTI als LTV verlaagd, toch stijgen de prijzen en transacties. Idd schenkingsvrijstelling. Q1 krijgt logischerwijs een dip, Q2 wordt spannend. We gaan het zien.

  • László
   October 7, 2014 at 8:40 pm

   “maar hoe krijg je die indruk op basis van dit artikel?”
   Een beetje een trend van de afgelopen artikelen. In dit geval de indruk die gewekt wordt dat het IMF het kabinet naspreekt over de huizenmarkt. Het positieve geluid wordt besmet gemaakt.

 4. Matthijs
  October 7, 2014 at 6:50 pm

  Amen

  • László
   October 7, 2014 at 7:13 pm

   Eet smakelijk!

 5. Matthijs
  October 7, 2014 at 9:30 pm

  Eetse!

 6. Piet
  October 12, 2014 at 3:04 pm

  Het vervelende van het IMF is dat eerdere regelingen en de tegenwoordige tijd zodanige verschillen geeft dat niet kan worden teruggedraaidt.
  Het IMF wil de pensioenfondsen verdelen over de zuidelijke Europeanen.
  Ik vraag me af over hoeveel realiteit het IMF beschikt.
  Als je het al wil oplossen doe dat dan 1% rente voor iedereen met een inkomen tot 35.000 euro en voor elke 10.000 euro daarboven doe er 0,1% bij vanaf 225.000 euro aan hypotheek.
  Het verschil tussen nu te betalen en de oude hypotheek als aflossing te doen.

Comments are closed.