Jongeren kopen pas als ze ergens kunnen blijven

In het kielzog van de huizenprijzen publiceerde het CBS vandaag een grappig statistiekje over het type woningen dat jongeren kopen. Strekking van het verhaal is dat jongeren steeds vaker voor een grotere woning kiezen, misschien wel door de prijsdalingen:

groter

 

Dit grafiekje viel me vooral op, omdat ik zelf enkele dagen geleden nog op basis van CBS data concludeerde dat jongeren er steeds slechter vanaf komen op de woningmarkt. In deze grafiek maakte ik echter geen onderscheid tussen koop of huur:

Beiden kunnen natuurlijk waar zijn. Ik denk dat de meest logische verklaring is dat jongeren vaker kiezen om een appartement te huren, totdat zij in 1 keer een huis kunnen kopen waar ze willen blijven. Jongeren kiezen dus niet zozeer een grotere koopwoning, zij laten een kleinere links liggen. Hiermee verdwijnen niet alleen de woontreintjes, maar ook de ‘starterswoningen‘ en de wooncarrieres. Good riddance.

De verdeling van de ‘gekozen’ woonvorm van jongeren ontwikkelde zich door de tijd alsvolgt:

3 comments for “Jongeren kopen pas als ze ergens kunnen blijven

Comments are closed.