Jongeren kopen pas als ze ergens kunnen blijven

In het kielzog van de huizenprijzen publiceerde het CBS vandaag een grappig statistiekje over het type woningen dat jongeren kopen. Strekking van het verhaal is dat jongeren steeds vaker voor een grotere woning kiezen, misschien wel door de prijsdalingen:

groter

 

Dit grafiekje viel me vooral op, omdat ik zelf enkele dagen geleden nog op basis van CBS data concludeerde dat jongeren er steeds slechter vanaf komen op de woningmarkt. In deze grafiek maakte ik echter geen onderscheid tussen koop of huur:

Beiden kunnen natuurlijk waar zijn. Ik denk dat de meest logische verklaring is dat jongeren vaker kiezen om een appartement te huren, totdat zij in 1 keer een huis kunnen kopen waar ze willen blijven. Jongeren kiezen dus niet zozeer een grotere koopwoning, zij laten een kleinere links liggen. Hiermee verdwijnen niet alleen de woontreintjes, maar ook de ‘starterswoningen‘ en de wooncarrieres. Good riddance.

De verdeling van de ‘gekozen’ woonvorm van jongeren ontwikkelde zich door de tijd alsvolgt:

3 comments for “Jongeren kopen pas als ze ergens kunnen blijven

 1. László
  October 23, 2014 at 7:58 pm

  “Jongeren kopen pas als ze ergens kunnen blijven”
  Eigenlijk is dat niet bijzonder, het was niet normaal dat je voor een gepland verblijf van een paar jaar in een regio een woning kocht en met aftrek van kk winst maakte bij vertrek. Niemand kan in de toekomst kijken, maar kopen hoort bij een lange termijn plan. Als je dat (nog) niet hebt, dan is huren normaal. Niks mis mee.

  • De starter
   October 23, 2014 at 10:07 pm

   Mee eens, zou best beter gefaciliteerd mogen worden ook

 2. eppo van straten
  November 4, 2014 at 6:59 pm

  Je moet hierbij natuurlijk wel ook de gegevens betrekken omtrent het woningaanbod. Als daar verschuivingen in optreden (er zijn gewoon relatief minder appartementen, meer vrijstaand beschikbaar) beinvloedt dat ook de woningkeuze.

Comments are closed.