Twaalf procent starters gebruikt starterslening

Onlangs publiceerde het Kadaster een rapport met cijfers over starters op de woningmarkt. Uit de cijfers van het kadaster blijkt onder andere dat starters minder vaak in stedelijk gebied kopen, minder vaak kiezen voor een appartement maar gelijk voor een tussenwoning gaan -en vooral ook minder doorstroming veroorzaken. Het was een frisse bries die gebaseerd op harde data de verhalen van tafel blies waarmee we de afgelopen jaren werden doodgegooid door (echte!) woningmarktexperts op TV.

Omdat in dit rapport ook is beschreven hoeveel starters er per jaar een woning kochten en de SVn publiceert hoeveel startersleningen zij verstrekt, valt af te leiden hoeveel procent van de starters tot wel 20% meer leent dan het NIBUD verantwoord acht. De cijfers voor 2007 zijn waarschijnlijk iets geflatteerd omdat gemeenten toen nog onder een andere regeling de subprime lening aanboden, maar de trend is duidelijk. Omdat afgelopen jaar het aantal deelnemende gemeenten opliep naar zo’n 300 van de 403 kun je aannemen dat in deelnemende gemeenten minimaal 12% inmiddels al een starterslening gebruikt bij de aankoop van een woning.

Cijfers over koopgarant, duokoop, kopen naar wens, slimmer kopen, koop goedkoop, startersrenteregeling, corporatiestarterslening, erfpacht en schenkingsvrijstelling heb ik even niet paraat. Maar het moge duidelijk zijn dat de markt inmiddels geheel op eigen kracht draait. Per volgend jaar verdwijnt overigens de rijksbijdrage voor startersleningen, waarmee het aantal deelnemende gemeenten waarschijnlijk met zo’n 100 zal teruglopen.

grphPercStart

 

tblstarterslening