Kloppen alle verkoopaantallen ook met elkaar?

Omdat de NVM vorige waak haar cijfers over het vierde kwartaal bekend maakte en vandaag het kadaster met haar cijfers over december publiceerde, leek het me leuk om mijn grafiek met kwartaalcijfers uit verschillende bronnen weer eens te updaten. Dit werd ook mede ingegeven door een bericht van RTLZ, dat de jaar-op-jaar stijging die het kadaster rapporteert al 3 kwartalen groter is dan die van de NVM.

bron2

De lijn voor het kadaster heb ik nog niet doorgetrokken voor het vierde kwartaal, omdat deze met een maand vertraagd is. Pas als de cijfers van januari bekend zijn kan ik die lijn dus verder trekken. Meestal (mediaan) scoorde het kadaster 966 woningen lager dan de cijfers van de NVM. Als dit in januari weer het geval is zo het kadaster zo rond de 8.500 verkochte woningen moeten rapporteren.

Dat is slechts iets meer dan 300 minder dan vorig jaar, dus dat zou de spin voor volgende maand ook kunnen verklappen. Echter worden de maanden er na ook spannend, want wie haast maakte om onder het oude NIBUD-regime een huis te kopen hoefde slechts een hypotheek aan te vragen vóór 1 januari. Die verkopen komen nog in de cijfers van januari en februari terug. Zo vanaf februari/maart wordt het dus spannend welke kant de markt op gaat.