Huiseigenaren gaan 9 cent per maand teveel betalen

Jaarlijkse ophef bij Vereniging Eigen Huis over de OZB verhoging. Deze is dit jaar gemiddeld 3,4% en dat is meer dan de ‘afgesproken’ verhoging van maximaal 3%. Met andere woorden wordt er gemiddeld 4 promille teveel OZB gevraagd door gemeenten (door het dák).

Omdat VEH zo vriendelijk is om de data te publiceren (CSV) uit het onderzoek, kun je uitrekenen dat de gemiddelde heffing dit jaar – niet gewogen naar aantal inwoners per gemeente – precies 280,55 euro bedraagt. En dat is 4 promille te hoog, wat 1 euro 12 is. Per maand betaalt een huishouden dus al gauw 9 à 10 cent TEVEEL. Dát zijn nog eens bedragen waar de verhuurdersheffing bij verbleekt.

Wat verder opvalt aan het onderzoek is dat er gemiddelde OZB bedragen in staan, waar ik had verwacht dat het OZB-percentage zou worden vergeleken zoals voorgaande jaren steeds werd gedaan. Het geeft ook sterk de indruk dat hier op basis van steekproeven een gemiddelde aanslag is bepaald, waarbij de gemiddelde WOZ waarde van de respondenten een rol kan spelen – en dus de cijfers zouden kunnen vertekenen. In de tekst en uitleg van VEH is hierover niets te vinden, dus wat mij betreft is het tricky data om conclusies uit te trekken.

2 comments for “Huiseigenaren gaan 9 cent per maand teveel betalen

Comments are closed.