Huiseigenaren gaan 9 cent per maand teveel betalen

Jaarlijkse ophef bij Vereniging Eigen Huis over de OZB verhoging. Deze is dit jaar gemiddeld 3,4% en dat is meer dan de ‘afgesproken’ verhoging van maximaal 3%. Met andere woorden wordt er gemiddeld 4 promille teveel OZB gevraagd door gemeenten (door het dák).

Omdat VEH zo vriendelijk is om de data te publiceren (CSV) uit het onderzoek, kun je uitrekenen dat de gemiddelde heffing dit jaar – niet gewogen naar aantal inwoners per gemeente – precies 280,55 euro bedraagt. En dat is 4 promille te hoog, wat 1 euro 12 is. Per maand betaalt een huishouden dus al gauw 9 à 10 cent TEVEEL. Dát zijn nog eens bedragen waar de verhuurdersheffing bij verbleekt.

Wat verder opvalt aan het onderzoek is dat er gemiddelde OZB bedragen in staan, waar ik had verwacht dat het OZB-percentage zou worden vergeleken zoals voorgaande jaren steeds werd gedaan. Het geeft ook sterk de indruk dat hier op basis van steekproeven een gemiddelde aanslag is bepaald, waarbij de gemiddelde WOZ waarde van de respondenten een rol kan spelen – en dus de cijfers zouden kunnen vertekenen. In de tekst en uitleg van VEH is hierover niets te vinden, dus wat mij betreft is het tricky data om conclusies uit te trekken.

2 comments for “Huiseigenaren gaan 9 cent per maand teveel betalen

 1. László
  March 4, 2015 at 6:11 pm

  3,4% tov 3% is 4 promille punt hoger, de stijging is 13% te hoog.

  Ophef?
  Vereniging Eigen Huis stuurt een brief naar alle gemeenten waar de ozb dit jaar met 10% of meer stijgt. Bij 233% te hoog dus, niet onredelijk lijkt me.

  Met ongewogen gemiddelde op centen uit komen, niet doen als je de media verwijt niet kritisch te zijn.

  “In de tekst en uitleg van VEH is hierover niets te vinden, dus wat mij betreft is het tricky data om conclusies uit te trekken.”
  Doe dat dan ook niet.

 2. inon
  March 5, 2015 at 9:51 am

  Dankzij de CSV data kun je zien dat in de gemeentes waar de stijging boven de 3% komt, het teveel betaalde bedrag gemiddeld 0,97 euro per maand is (gewogen naar aantal gemeentes, niet aantal inwoners). De gemeente met de laagste “te hoge OZB” is Tholen gaat het om 1 cent teveel, de gemeente met de hoogste overschrijding is Muiden met 11,47 teveel per maand. Er zijn slechts 9 gemeentes waar je 3 euro of meer teveel betaalt per maand doordat de OZB meer dan 3% is gestegen. Omdat daar natuurlijk ook de toegestane stijging betaald moet worden, gaat het wel om gemiddeld om totaal 75 euro extra per jaar in deze 9 gemeentes, met uitschieter Muiden 147 extra per jaar.

  Maar inderdaad nog steeds peanuts als je het vergelijkt met de huurstijgingen, zeker voor scheefhuurders.

Comments are closed.