Op persoonlijke titel

chooseVlak voordat ik begin dit jaar mijn baan bij een big four adviesclub (op eigen initiatief) vaarwel zwaaide, zag ik het bij een oud-collega-in-spé staan: ‘Tweets op persoonlijke titel‘. Het is een schijnbaar betekenisloos zinnetje, dat je wel vaker op sociale media tegen komt. Maar hoe betekenisloos het ook lijkt – het zegt ontzettend veel over hoe professionals zich in hun intellectuele vrijheid beperkt voelen.

Want het zal je maar gebeuren dat jouw mening de belangen van je werkgever – of haar klanten- schaadt.

Een buitenstaander zou zomaar kunnen denken dat een opmerking als ‘views are my own‘ een vrijwaring is om je mening te kunnen ventileren. Schijn bedriegt. Ik zie het als een melding voor de bühne, die op geen enkele wijze stand houdt als puntje bij paaltje komt.

Nee, voor mij is het een expliciete verklaring dat je je bewust bent dat de corporate communicatie afdeling over je schouder meeleest met alles wat je te melden hebt. Of dat mensen jouw mening lezen, juist omdat je werkt waar je werkt. Wie dat nog niet deed kijkt na het lezen van een dergelijke disclaimer zeker even wie je broodheer is.

Dit betekent wel dat vrijwel niemand vrijuit kan praten over het onderwerp waar hij voor heeft doorgeleerd.

Natuurlijk, dat je mening serieus wordt genomen om waar je werkt heeft zo zijn voordelen; op een verjaardagsfeestje is het een leuke binnenkomer en het succes van je collega’s straalt op je af als je voor het eerst bij een klant binnen stapt. En zolang je geen grote behoefte hebt om een afwijkende mening te ventileren is er niets aan de hand.

Maar voor wie een afwijkende mening heeft wringt de schoen. Je kunt natuurlijk onder een pseudoniem gaan schrijven of onderwerpen mijden, na verloop van tijd gaat dat voelen als gas geven met aangetrokken handrem.

Begrijp me niet verkeerd, ik heb nooit een tik op mijn vingers gehad omdat ik gevoelige dingen zou hebben geschreven. Het is meer mijn eigen – paranoïde – geest die zich afvraagt of ik links en rechts geen adviezen van verre collega’s heb gefileerd. Als daarbij mijn blogactiviteiten mij iets geleerd hebben is het wel dat ik gewoon veel productiever ben als de boodschap die ik uitdraag in lijn is met mijn principes. Daarbij leiden sales targets af.

Ik ben dus begonnen om meer ruimte te creëren om mijn eigen doelen te kiezen. Praktisch betekent dit, dat ik voortaan een deel van mijn tijd te huur ben als ZZP-er voor ICT-, data analyse of schrijfopdrachten. Daarnaast zal ik in vaste dienst aan een veiliger Nederland gaan werken.

Omdat deze omslag wat opstart-energie kost en keurig is ingezet in een periode van gezinsuitbreiding, komt helaas mijn blogproductie tijdelijk wat onder druk te staan. Niet omdat ik deze wil afbouwen, maar hopelijk juist om meer te kunnen doen in de toekomst.

10 comments for “Op persoonlijke titel

 1. Anone
  May 3, 2015 at 7:03 pm

  Ik was al bang dat je van de aardbodem verdwenen was … Binnenkort een keertje een rondje ‘park’ wandelen als mijn kleine er ook is?

  • De starter
   May 4, 2015 at 9:03 am

   Je bedoelt vooral de brouwerij dan zeker 🙂

   • Anone
    May 5, 2015 at 2:12 pm

    Tja die moet ook omzet draaien …

 2. László
  May 3, 2015 at 8:20 pm

  Succes met je toekomstplannen en bedankt voor je bijdrage aan de woningmarkt discussie.
  Mijn botte reacties zijn/waren niet persoonlijk bedoeld, lijntjes in een grafiek halen alleen het slechtste in me boven. Rode lap op een stier.
  Extra bedankt voor de hoeveel data en grafieken.

  Blijft de funda tracker draaien?

  • László
   May 3, 2015 at 8:21 pm

   lijntjes in een grafiek
   =
   lijntjes in een grafiek doortrekken in de toekomst

   Het is niet mijn dag vandaag.

  • De starter
   May 4, 2015 at 8:44 am

   volgens mij lees je iets anders dan wat ik wilde schrijven.

   • László
    May 4, 2015 at 10:20 am

    Neem de tijd.

 3. Peter
  May 16, 2015 at 12:20 pm

  Tja, maar nu kunnen je eigen zaak belangen ook je prive mening de mond snoeren wanneer je voor een klant werkt. Waarschijnlijk zal dat werk beter bij je perspectieven passen, maar er komen ook momenten dat je tijdens verjaardagen niet meer alles kunt zeggen, en zeker op een blog omdat die je heel lang nagedragen kunnen worden. Diens brood men eet, diens woord men spreekt.

  • eric406
   May 16, 2015 at 10:20 pm

   Daar maakt Laszlo zich in ieder geval niet druk om, hè Las? ;-}

   • László
    May 17, 2015 at 6:51 am

    ?

Comments are closed.