Huizenkopers zetten hypotheekrente langer vast

Lange tijd was 10 jaar onbetwist de favoriete periode om de rente van een hypotheek vast te zetten, vooral omdat daarmee het hoogst mogelijke bedrag te lenen viel. Wie zijn rente immers korter vast zette, kreeg te maken met de zogeheten ‘toetsrente‘ van de AFM. In dat geval werd de maximale hypotheek berekend op basis van een fictieve 5 procent rente, hoe laag de daadwerkelijke rente ook was.

Wie een langere rentevast periode dan 10 jaar koos voor zijn hypotheek kon juist minder lenen, omdat de daadwerkelijk in rekening gebrachte rente nu eenmaal hoger wordt naarmate je deze langer vast zet.

In dit patroon lijkt nu een trendbreuk zichtbaar te worden. In onderstaande grafiek zie je het marktaandeel per loopduur van aangevraagde hypotheken bij HDN sinds april vorig jaar.

rentevast

Te zien is dat de loopduur van 5 jaar, en van 10 jaar fors terrein verliezen – terwijl rente juist veel vaker voor 15 of 20 jaar wordt vastgezet. Misschien zijn kopers niet langer op zoek naar de maximale hypotheek maar juist naar zekerheid, misschien is het ook wel een truc om juist meer te lenen. Wie zal het zeggen?

3 comments for “Huizenkopers zetten hypotheekrente langer vast

Comments are closed.