Kadaster maakt zichzelf overbodig

Als er iemand is die met egards wordt behandeld door de rijdende rechter, dan is het wel de meester van de vierkante millimeter met zijn landmeetapparatuur. Op oerdegelijke – en oersaaie- wijze houdt hij immers voor het Kadaster onbetwistbaar ieder minuscuul stukje van ons land bij, zoals de schutting die nét te ver over helt.

Die betrouwbaarheid is goud waard. Als objectieve partij gaf het Kadaster in het verleden dan ook regelmatig gevraagd en ongevraagd input voor politieke besluitvorming. Toen in 2012 bijvoorbeeld de hele vaderlandse vastgoedsector in koor riep dat 1 starter een treintje van 4 vervolgaankopen op gang bracht, merkte het Kadaster fijntjes op dat zeker de helft van alle woningaankopen inmiddels door een starter werd gedaan en juíst de starter wel was blijven kopen.

Inmiddels waait er een ander windje op het kantoor in Apeldoorn. Toen vorig jaar de woningverkopen begonnen te dalen, werd het objectieve woningmarktbericht dat door een computer gegenereerd had kunnen worden vervangen door ‘duiding’ en meer aandacht voor ‘lichtpuntjes’. De creativiteit hierin werd op gegeven moment zo groot dat het bericht van juni 2018 offline werd gehaald nadat ik er botweg onjuiste gegevens in vond.

Vandaag kwam het Kadaster opnieuw met duiding. Deze keer was de vraag die hen door SVn – voorheen Rabo Vastgoed en verstrekker van startersleningen – werd voorgelegd: ‘zijn startersleningen prijsopdrijvend’?

Om deze vraag te beantwoorden heeft het Kadaster een zeer creatieve definitie weten te bedenken:

Als je met je starterslening dus méér betaalde dan de marktwaarde, dán is deze prijsopdrijvend. En anders niet.

Verdomme Kadaster, zo werkt het niet en dat weten jullie! Een starterslening is goed voor soms wel 1/5e meer leencapaciteit en zorgt dat er méér kopers zijn. En omdat er geen woning door bij komt – de mate waarin de omvang van het woningaanbod op toename in vraag reageert is om en nabij 0.0 volgens het CPB – gaat al het extra geld in prijsopdrijving zitten. Dat mensen met of zonder die lening beide dezelfde – opgedreven – marktprijs betalen is niet relevant.

Wat een genante vertoning. De betrouwbaarheid van het Kadaster is goud waard, maar door dit betrouwbare imago commercieel uit te buiten, blijft er weinig van over. Vertrouwen komt te voet maar gaat te paard. Ik voel dit als het verlies van een betrouwbare bron van informatie.