Waarom een dalend consumentenvertrouwen in eerste instantie goed nieuws is voor de woningmarkt

Komende vrijdag publiceert het CBS twee updates die belangstellenden in de woningmarkt zouden moeten interesseren.

Eerst is er om 6:30 de nieuwe data over het consumentenvertrouwen in maart. Om 8 uur wordt bekend gemaakt hoeveel woningen in februari van eigenaar wisselden bij de notaris, en hoe de prijs hiervan zich ontwikkelde.

Tussen beide indicatoren is doorgaans een grote samenhang, wat niet vreemd is omdat je heel wat vertrouwen in de toekomst moet hebben om een aankoop ter waarde van vier a vijf jaarsalarissen te doen. In het verleden daalden- en stegen het vertrouwen en de woningverkoop dan ook meestal ongeveer tegelijk:

Wie echter goed kijkt naar bovenstaande grafiek ziet, dat de woningverkoop sinds begin 2019 aan een opmars is begonnen, terwijl het consumentenvertrouwen juist daalde. In een markt waar de hoeveelheid verkochte woningen vooral bepaald werd door het aantal aangeboden woningen hoeft dat niet heel vreemd te zijn: mogelijk kiezen steeds meer verkopers eieren voor hun geld en zetten zij hun woning te koop.

Ook zonder glazen bol durf ik wel te zeggen dat vrijdag het consumentenvertrouwen zal zijn gedaald. Als het aantal woningverkopen voorlopig door stijgt zal dat gebracht worden als teken van stabiliteit op de markt, maar ik vraag me nu vast hardop af of we die cijfers wel zo moeten lezen deze keer.

nb. De woningen die bij de notaris passeerden in februari zijn vaak al een tijd daarvoor verkocht. Gangbare aanname is dat dit 2 tot 3 maanden eerder was, ik kwam eerder uit op ongeveer 1 maand, dus voor de corona paniek begon.