Gemeenten verliezen vele miljoenen op grond – ‘voor de starter 2’

De telegraaf bericht dat gemeenten miljoenen verliezen op grond. Leuke lijstjes om weer eens naast de beschikbaarheid van startersleningen te leggen. De volgende gemeenten verloren het meeste geld op grond:

 

plaats starterslening beschikbaar?
Apeldoorn Ja
Heerenveen Nee
Den Haag Binnenkort
Groningen Ja
Kaag en Braassem Ja

Een keurige score van 4 van de 5 gemeenten in de problemen die ‘starters willen helpen’.

Dan naar de gemeenten die géén verlies leden:

plaats starterslening beschikbaar?
Amsterdam Nee
Rotterdam Nee
Tilburg Nee
Enschede Nee
Maastricht Ja
Leiden Nee

Van 6 gemeenten zonder verlies, wil dus slechts 1 gemeente ‘de starter helpen’. Niet geheel onverwacht wederom een smoking gun dat startersleningen worden ingezet om grond voor teveel geld aan starters te slijten.

Als men de starter wil helpen, biedt men een regeling aan ‘second steppers’ om hun woning onder water  te verkopen en de restschuld te financieren. Dit help de markt op gang en prijzen naar een normaal niveau terug te keren.