Openhuizendag statistieken

Op de openhuizendag van vandaag was het percentage deelnemende woningen t.o.v. het totaal aantal woningen op Funda wederom lager dan voorgaande edities. Ongeveer 17% of 45 duizend woningen deden deze keer nog mee. Als een deelnemer gemiddeld zo’n 150 euro betaalt om mee te doen is dat nogsteeds goed voor 6.750.000 euro, dus commercieel nog altijd erg aantrekkelijk.

 

Dit jaar waren er -volgens NVM- 125 duizend bezoeken, iets meer dan afgelopen twee oktoberversies en brengt het totaal ongeveer terug op het niveau van 2010:

 

Ook het aantal bezoeken per woning is hiermee terug op het niveau van 2010:

 

Openhuizendag leeft erg slecht langs de randen van Nederland, getuige deze kaart die ik met data van Funda samenstelde. Het toont hoeveel woningen deelnamen aan de openhuizendag als percentage van het totaal te koop staande woningen in die gemeente:

(0-15% = blauw; 15-25% = geel; 25-35% = oranje; 35-50% = rood; >50% = zwart)

Met 51% deelnemers is Zwartewaterland de gemeente waar openhuizendag het meest leeft, langs de grenzen van het land was de deelname matig.

8 comments for “Openhuizendag statistieken

 1. October 5, 2013 at 7:19 pm

  Ook wij heb weer een paar huizen bezocht. En ik kan de juichende verhalen van de NVM niet bevestigen. Wij hebben de laatste 2 jaar op alle open huizen dagen enkele woningen bekeken. Dit jaar hebben wij (voor het eerst) GEEN ENKELE andere bezoeker gezien. Geen. Noppes, nada. In elk huis waar we kwamen waren we alleen en leken (ik heb niet nagevraagd) de bewoners zich te vervelen.

 2. CJ
  October 5, 2013 at 7:31 pm

  Hi – Ik was benieuwd waar de bezoekersaantallen vandaag komen. Vandaag heb ook ik een paar woningen bekeken maar heb niet overal de “bezoekerslijst” ingevuld. Zijn al deze lijsten vandaag al verzameld?

  • October 6, 2013 at 8:58 am

   De NVM claimt 125.000 bezoekers in een bericht op nu.nl van ca 17:30.
   Het lijkt me dat dit te snel is voor een echte telling. Vermoedelijk gebruiken ze een model uit de boom-jaren om de inloop te schatten.

 3. hvs
  October 6, 2013 at 8:31 am

  hoi, wij zijn itt tot vorige jaren niet gegaan ( ook in het voorjaar niet) – die objecten met een aangepaste reele vraagprijs versus kwaliteit zaten er niet bij.

  bij vorige keren dat we zijn gegaan gingen we net zo selectief voor.. hebben er toen 1 bezocht, dus het geliefde hoogrekenen dat iedere bezoeker gemiddelde 4 of nu zelfs 6 ( NVM) objecten bezoekt is met een korreltje zout te nemen. & bezichtigen op 1 dag? dat is een dagtaak.. moet je spoeden.. geen tijd om te plassen joh!

 4. L1
  October 7, 2013 at 12:51 pm

  Wij hebben dit keer voor het eerst huizen bekeken. Meer dan 3 is eigenlijk onmogelijk gezien de korte tijd.
  En ook wij hebben niet de formulieren ingevuld…

 5. CJ
  October 7, 2013 at 10:23 pm

  In de krant stond dat ze het hadden uitgevogeld door bliksemenquetes te houden onder een bepaald aantal mensen. Hmm….

  • De starter
   October 7, 2013 at 10:50 pm

   Welke krant? Linkje?

 6. AdR
  October 15, 2013 at 6:54 pm

  Ik heb hier in Amsterdam (rond 1019) 5 woningen bezocht (allemaal binnen een straal van 1 km). Bij de eerste 4 kwamen er tijdens mijn korte bezoek meer mensen binnen. De twee die ik nog wel eens wilde zien waren de maandag er op al verkocht. Een beetje apart is het wel, want deze huizen stonden al 4-8 maanden voor dezelfde prijs en dan de 1-3 werkdagen na de open huizendag opeens verkocht. Ik denk dat ze al verkocht waren, zo zag ik ook een huis op Funda mee doen aan de open dag, terwijl op andere sites deze al onder voorbehoud verkocht was. De huizen die scherp in de markt worden gezet (maandlasten iets onder vergelijkbare huurlasten) worden snel verkocht. Wel apart, 4 van de woningen (alle 3-kamer) gingen in de verkoop vanwege het tweede kind. De ander een corporatiewoning. Wat dat betreft hier in 1019 een continue stroom van aanbod: scheiding, kinderen en corporatiewoningen.

Comments are closed.