Stuwmeer per gemeente en openhuizendag-deelname

Het kan niemand ontgaan zijn dat vandaag de NVM open huizen dag is. De marketingmachine draait al weken overtoeren en ondanks dat dit jaar tot op heden het slechtste jaar is sinds CBS-heugenis, kun je alweer lezen dat starters bang zijn om de boot te missen. Dat mag je natuurlijk gewoon uit de mond van een makelaar of hypotheekadviseur optekenen als volkskrant zijnde. Is geen onderbouwing voor nodig verder en je afvragen of deze psychologische truc maatschappelijk verantwoord is hoeft gewoon ook niet.

Maar goed, open huis dus en dat betekent dat er ineens weer veel beter zicht is op het totale aanbod op Funda. Huizen die uit de verkoop waren duiken immers ineens weer op. Tijd dus om te kijken hoe het is gesteld met de verkoopvoorraad. Stel dat je per gemeente kijkt hoeveel woningen in afgelopen jaar zijn verkocht; en stel dat er geen nieuwe woningen meer bij komen. Hoeveel jaar zou het dan kosten om de volledige voorraad van die gemeente te verkopen? Het resultaat zie je hieronder:

(0-1 jr=blauw; 1-2,5 jr = geel; 2,5-4 jr = oranje; 4-5 jr = rood; 5 jaar of meer = grijs)

En op de volgende kaart heb ik het deelnamepercentage geplot voor de openhuizendag. Dit geeft dus het percentage van de op funda te koop staande huizen weer, dat vandaag mee deed aan openhuizendag:

(0-15% = blauw; 15-25% = geel; 25-35% = oranje; 35-50% = rood; >50% = zwart)

Met 51% deelnemers is Zwartewaterland de gemeente waar openhuizendag het meest leeft, langs de grenzen van het land was de deelname matig.