Geld Starterslening kan opraken net als woningmarkt zich opricht

Noodkreet van rabobank-vastgoedgroep Stimuleringsfonds Volkshuisvesting vandaag:

Iedere aankoop door een starter maakt weer een aantal vervolgtransacties mogelijk

de gemiddelde starter op de koopwoningmarkt gaat de komende jaren bijna altijd wel meer verdienen

Dus ik verwacht dat het rijksgeld in de loop van volgend jaar op zal raken, op het moment dat je een ommekeer op de markt op gang hebt gebracht.

en hou daarbij in het oog dat iedere aankoop door een starter weer een aantal vervolgtransacties mogelijk maakt

Een paar jaar geleden adverteerde men aldaar nog met het dogma dat iedere starter tot vier doorstromers zou leiden. Kennelijk heeft men ook daar het nieuws gelezen dat er inmiddels evenveel starters als doorstromers zijn en deze verhouding dus helemaal niet kan. Misschien leidt 1 doorstromer tot 1 starter, wie zal het zeggen? Om niet te liegen en toch de onjuiste achterhaalde suggestie van ‘huizentreintjes’ te maken heeft men het dus kennelijk nu over ‘een aantal transacties mogelijk maken’. Kun je doen, niet erg chique. De vermeende ommekeer zie ik ook niet, net als de onderbouwing dat dit door startersleningen zou komen.

Er zijn overigens best wat gemeenten die moeten bijpassen omdat starters niet de beoogde inkomensgroei doormaken. De starters komen er wat dat betreft wel iets beter af dan hun voorgangers in de jaren zeventig met een zogeheten ‘groeihypotheek‘, maar de steen waar we ons aan stoten is dezelfde. Als woningen niet op normale manier te financieren zijn, zijn ze te duur en moeten ze zakken in prijs. Geen wonder dat NVM, VEH en NVB tegen waren toen de markt nog redelijk voorspoedig liep.

1 comment for “Geld Starterslening kan opraken net als woningmarkt zich opricht

Comments are closed.