Hypotheekaanbieders hoeven bij relatiebreuk niet aan reguliere krediettoets vast te houden

De AFM ontvangt signalen dat kredietaanbieders bij relatiebreuk vasthouden aan bestaande normen voor de maximale omvang van een hypotheek. Bij relatiebreuk of andere bijzondere situaties rond de financiële positie van een huishouden is het niet noodzakelijk om onverkort aan bestaande normen te toetsen.

De regels beogen financiële problemen en een mogelijk gedwongen verkoop te voorkomen.

De AFM is in gesprek met Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW, de uitvoerder van de NHG) en vertegenwoordigers van hypotheekaanbieders, die voor deze situaties normen ontwikkelen.

Bron: AFM

Het was al eerder opgevallen dat de NHG een buitensporig hoog aantal declaraties kreeg in verband met een scheiding:

nhggehonoreerd

Eerder maakte de NHG dan ook al bekend minder woningen te willen gaan veilen en maakte financieel blog Follow The Money zich openlijk zorgen of de NHG wel voldoende in kas heeft om aan haar verplichtingen te voldoen. Ook doken er berichten op dat bij een scheiding de meestverdienende partner inmiddels wordt gedwongen in de woning te blijven wonen en de woonlasten te betalen die bij zijn inkomen passen.

Ik kan me voorstellen dat de schrik er bij de NHG goed in zit. Dit is bij mijn weten de eerste zeepbel die leegloopt waarbij de huiseigenaren massaal op twee inkomens zijn gaan lenen. Scheiding was in het verleden voor een partij als NHG (destijds gemeentegarantie) dus lang niet zo’n groot issue als nu. Komt bij dat de scheidingspercentages wel heel erg hoog zijn en ik me niet aan de indruk kan onttrekken dat er aan sommige scheidingen een luchtje zal zitten.

De andere kant is echter wel dat hele generaties dachten ‘veilig en verantwoord’ een huis te kopen waarbij de NHG zou opdraaien voor een restschuld in geval van calamiteiten. Banken zijn veel meer gaan uitlenen omdat zij van de NHG hun geld toch wel terug zouden krijgen. Sterker, het lukte ze niet de kredietkraan dicht te draaien omdat deze garantie bestaat. Nu moet de NHG dus haar belofte nakomen en heeft het er toch alle schijn van dat ze de zwarte piet door schuift naar de restschuldenaar. Niet alleen zijn de regels aangescherpt en moet de restschuldenaar mogelijk tegen zijn wil blijven wonen, nu lijkt het er dus op dat de NHG ook nog eens een grotere maandelijkse bijdrage kan gaan vragen, groter dan wat volgens NIBUD verantwoord is.

Aan de onderhandelingstafel zit echter geen restschuldenaar, daar zitten de banken en de NHG. De bank heeft er waarschijnlijk vooral baat bij om de slechte hypotheek van haar balans te krijgen, maar de NHG keert pas uit na verkoop van een woning. Het voornemen om minder te gaan veilen zou dus nu weleens op wat weerstand kunnen stuiten bij banken. Met het op zich nobele streven om executieverkoop te voorkomen krijgt de NHG nu echter wel als bijvangst handvatten om gescheiden paren met een restschuld verder uit te knijpen.

1 comment for “Hypotheekaanbieders hoeven bij relatiebreuk niet aan reguliere krediettoets vast te houden

  1. Krisp
    October 23, 2013 at 8:16 am

    De restschuld is normaliter een reden om toch maar wel bij elkaar te blijven. In deze tijd is het met een NHG-hypotheek precies tegenovergesteld: als je relatie toch al niet goed was, kom je op deze manier ook van je restschuld af.

Comments are closed.